|

Collectief Wooninitiatief Beltrum

Collectieve wooninitiatieven zijn er in alle soorten en maten, van tiny houses tot woningen rond een gezamenlijke binnentuin. In koop en huur, en tussenvormen. Provincie Gelderland ondersteunt deze initiatieven al een aantal jaren met kennis en subsidie.

In Beltrum maakte het oude gebouw van de Jenaschool plaats voor 8 woningen voor ouderen. Zij verkochten hun huizen voornamelijk door aan jonge dorpsbewoners. De groep regelde alles zelf, met medewerking van gemeente Berkelland en steun van provincie Gelderland. Na veel overleggen, samenwerken en keuzes maken, kregen ze in december 2020 de sleutel. Harrie Wolterink (74) en Gérard Ribbers (73) zitten vol verhalen over deze bijzondere tijd en delen hun ervaringen. “Er komt ontzettend veel bij kijken, maar het is ons gelukt en we zijn hier heel gelukkig.”

Doorstroming als oplossing
In Beltrum, een dorp met een kleine 3.000 inwoners, hadden jongeren weinig kans op een woning, terwijl velen in hun geboortedorp wilden wonen. Dat is ook voor het dorp gunstig, bijvoorbeeld omdat dan voorzieningen als winkels en de huisarts makkelijker open kunnen blijven.
Lees verder

Actieplan Wonen

Met het Actieplan Wonen zorgt de provincie voor meer woningen. Hiervoor werkt ze nauw samen met regio’s, gemeenten, woningcorporaties, ontwikkelaars, beleggers en bouwers. De subsidieregeling Collectieve Wooninitiatieven is onderdeel van actie 4.