Covid-19 Handreiking: Groen is gaon. Zo doen we dat in de Achterhoek

De afgelopen weken stond het stoplicht op rood door het COVID-19 virus. De overheid heeft het licht voorzichtig op groen gezet. De Achterhoek geeft hieraan een eigen invulling onder de noemer ‘Groen is gaon. Zo doen we dat in de Achterhoek’.

Duidelijkheid met pictogrammen
In korte tijd ontstond een regionale handreiking en bijhorende campagne om veiligheid en vertrouwen in omgang met elkaar te creëren. Namelijk met duidelijke groene pictogrammen die in eerste instantie in het bedrijfsleven en later het straatbeeld verschijnen. Binnenkort start de verspreiding van posters en stickers naar ondernemingen en instellingen. Zodat iedereen die een ruimte instapt, weet hoe veilig met elkaar is om te gaan. De basis is gelegd en staat op www.groenisgaon.nl. Daarbij is er ruimte voor ondernemers en instellingen om die basis aan te passen naar de eigen situatie. Suggesties, bijvoorbeeld voor extra pictogrammen, zijn welkom via dezelfde website.

Herwinnen van vertrouwen
Het initiatief voor de pictogrammen startte in gesprek met verschillende ondernemers op achterhoekverbindt.nl. Het is onderdeel van tien actiepunten om weer goed op gang te komen met elkaar tijdens de coronacrisis. Jan Kaak, voorzitter van de thematafel Smart Werken en Innovatie bij 8RHK ambassadeurs: “Het herwinnen van vertrouwen zal moeilijker gaan dan we denken, omdat we in deze gekke situatie eerst een psychologische grens over moeten. We moeten letterlijk en figuurlijk een drempel over om elkaar weer op te zoeken.” Belangrijk is dus dat we één voor één opstarten in de regio en met z’n allen het vertrouwen terugkrijgen. Als we dit samen, slim en geleidelijk doen, dan ontstaat er voor iedereen ruimte om zijn weg terug te vinden in het nieuwe normaal.

Meer informatie op www.groenisgaon.nl.