D66-voorman Pechtold wil minister van Krimp

Een minister van Krimp moet zich gaan wijden aan de problemen die de dalende bevolking in regio’s zoals de Achterhoek met zich meebrengt. Dat zei D66-leider Alexander Pechtold tegen Omroep Gelderland in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart.

Pechtold maakt de vergelijking met het bestaande grote steden beleid. Dat is er ook op gericht om de leefbaarheid te vergroten. Bevolkingsdaling heeft een negatieve invloed op de leefbaarheid in regio’s, zoals de Achterhoek. Scholen verdwijnen, steeds meer woningen en winkels staan leeg en er is sprake van een versnelde vergrijzing.

Pechtold wil dat de volgende regeringsploeg een minister van Krimp gaat krijgen. Die moet vooral een ondersteunende en coördinerende rol krijgen. Ook zou de minister kennis die met lokale projecten wordt opgedaan, moeten verzamelen en verspreiden.

Reactie Achterhoek

Regio Achterhoek heeft, bij monde van haar voorzitter Niels Joosten, gereageerd op dit plan. Volgens Joosten kan een minister van Krimp er vooral bij helpen de maatregelen vanuit Den Haag te versnellen. Verder zou het goed zijn als een dergelijke minister geld heeft om te investeren. “Er zijn nu een hoop economische kansen”, aldus Joosten die onder meer denkt aan nog intensievere samenwerking met de Duitse buren van grensstreek Achterhoek.

Bron: Omroep Gelderland