|

Doetinchem realiseert in anderhalf jaar 30 woningen voor starters

In Wehl (gemeente Doetinchem) hebben dertig starters de unieke kans gekregen om mee te denken over de inrichting van hun eigen toekomstige leefomgeving. Sinds eind mei staan 26 van de 30 kleine prefab woningen op locatie. De volwaardige, permanente woningen kosten maximaal€ 185.000 (inclusief grond en sleutelklaar) en zijn maximaal 70 m2 groot. Hiermee zijn ze geschikt voor één- en twee persoonshuishoudens. Doetinchem wist deze kleine huizen binnen anderhalf jaar te realiseren.

Onderdeel van het project was het in een vroeg stadium verloten van het recht op een kavel. Er kwamen 100 inschrijvingen binnen. Wethouder wonen Ingrid Lambregts licht toe: “Het grote voordeel is dat de toekomstige bewoners dan al op een vroeg moment bekend zijn. De betrokken starters konden zo meedenken over de verkaveling van het plan en de invulling van hun toekomstige leefomgeving. Daarop baseerden wij ons stedenbouwkundig plan en doorliepen we de bestemmingsplanprocedure.” Het project is een integraal onderdeel van de nieuwbouwwijk Heideslag Kiefland.

Creativiteit en lef
Woningen binnen zo’n tijdbestek realiseren vraagt om creativiteit en lef. Lambregts: “In gemeente Doetinchem zijn we het gewoon gaan doen. We zagen dit project als een pilot om lessen uit te trekken voor andere woningbouwprojecten in onze gemeente. Het bleek bijvoorbeeld best ingewikkeld voor de starters om hun hypotheekaanvraag rond te krijgen. Door de juiste mensen met elkaar in contact te brengen is dit uiteindelijk wel
gelukt.”

Traject voor de starters
Na de loting gingen de starters tijdens acht bijeenkomsten aan de slag. Ze bezochten samen verschillende bouwers van kleine woningen en werkten onder begeleiding aan de verkaveling. Starter Iris vertelt over haar ervaring met het project: “Het project was in het begin erg zoeken. Wat kan, wat mag, wat zijn de grenzen en hoe kunnen we alles zo goed mogelijk voor elkaar krijgen? Dit kon soms zorgen voor stress en onduidelijkheid, maar ook zeker enthousiasme doordat we zelf zeggenschap hadden in het plan. We krijgen veel reacties dat het groter is dan mensen hadden verwacht en dat het ‘gewoon’ echte huizen zijn. Ik denk dat we in onze handen mogen knijpen met het uiteindelijke resultaat en dat we erg trots mogen zijn.”

Prefab woningen uit de regio
26 van de 30 woningen zijn in de fabriek van Wanders Prefab Bouw in Ulft gebouwd. Met een speciaal transport kwamen ze naar Wehl. Directeur Huub Wanders: “De bewoners konden hun wensen met ons bespreken. Daarna keken wij of hun wensen technisch te maken waren. Zo ontstond het gezamenlijke ontwerp waar iedereen zich in kon vinden. Wij maken het hele huis in onze fabriek. Daardoor kunnen wij onder alle weersomstandigheden gewoon doorwerken! Met het inbouwen van keukens en badkamers dragen we bovendien bij aan een lagere CO2-uitstoot, omdat er geen busjes van onderaannemers naar de bouwplaats hoeven te rijden.”