De duurzame bronnen van AGEM

Guus Ydema, directeur van de Achterhoekse Groene Energiemaatschappij (AGEM), is trots op haar bronnen, de producenten van duurzame Achterhoekse energie. “Onze klanten vragen geregeld hoe duurzaam onze energie is en hoe Achterhoeks. Dat is natuurlijk essentieel en dat onderscheidt ons. We hebben ze nu allemaal op een rijtje gezet.”

Het is een divers overzicht: wind, bio en zon.

Ydema: “Dat klopt, onze bronnen verschillen sterk, we hebben veel zonne-energie van de coöperaties van de postcoderoosprojecten. Dat vind ik onze pareltjes. Wij hebben in het opzetten van die projecten meegewerkt, maar het kan niet zonder het enthousiasme van de Achterhoekers zelf. De Achterhoek loopt hier echt in voorop. Er zitten ook nog heel wat nieuwe projecten in de pijplijn.”

Mix van bronnen

Op het windpark Netterden wordt de meeste Achterhoekse energie opgewekt. Dat is niet zo gek, maar dat betekent niet dat de andere bronnen niet belangrijk zijn. Een goede mix van bronnen die op verschillende tijden energie opwekken, wordt in de toekomst steeds belangrijker. Daarin schuilt de missie van AGEM: een energieneutrale Achterhoek door het opwekken van duurzame energie te bevorderen.

Bron: agem.nu