Een nieuwe HAN Solarboat op komst!

Na velen jaren onvergetelijke en succesvolle races te hebben beleefd met de Photon, vond het team uit Doetinchem dat het tijd werd voor een nieuwe solar boat. De eerste stappen naar een betere, lichtere en daardoor snellere solar boat zijn gezet. Het team is er klaar voor, de uitdaging kan beginnen!

Vliegen over water

De drive voor het bouwen van de nieuwe solar boat heeft te maken met een grote ontwikkeling in de watersport wereld, namelijk het gebruik van draagvleugels (hydrofoils). Op advies van partnerbedrijf QConcepts is het team gaan kijken naar de mogelijkheden om vleugels toe te passen bij de solar boat. De vleugels zorgen ervoor dat de romp uit het water getild wordt, waardoor de boot gaat ‘vliegen’. Het resultaat is een weerstandsafname en dus een toename van de snelheid. De huidige boot, de Photon, heeft testvluchten gemaakt met draagvleugels (zie afbeelding hieronder), toch bleek het niet optimaal om deze op lange termijn toe te passen. De Photon heeft het team talloze geweldige ervaringen bezorgd, maar het  wordt tijd voor verandering. Dus op naar een nieuwe solar boat!

De uitdaging aan!

QConcepts zal de nodige expertise en faciliteiten bieden die het team zoekt. Samen zullen zij de high tech draagvleugels op perfectie ontwerpen en bouwen. Het bedrijf uit Doetinchem is gespecialiseerd in het toepassen van composietmaterialen en heeft de benodigde expertise op het gebied van draagvleugels. Een perfect voorbeeld hiervan is de Flo1 zeilboot. Momenteel geeft QConcepts ook ondersteuning met het maken van een passend design voor de nieuwe solar boat. Binnenkort begint het echte werk, namelijk de bouw van de solar boat. De nieuwe boot zal veel lichter en efficiënter zijn dan de huidige Photon. Een uitdaging die het team met veel enthousiasme op zich neemt.

“Perfection is the child of time”

De bouw van de nieuwe solar boat betekent dat het team de meeste races van dit seizoen zal moeten missen. Er wordt wel gestreefd om de laatste race van het seizoen te halen, namelijk die van Solar Sport One op 6 en 7 september. De precieze locatie van deze race is nog onbekend! De motivatie om de race te halen is groter dan ooit tevoren. Toch zal het harde werk van het HAN Solarboatteam dit seizoen op de werkplaats voorvallen!

Blijf up-to-date over de ontwikkelingen van de nieuwe solar boat, bezoek de website www.hansolarboat.nl. Er zijn ook nieuwe  stagevacatures beschikbaar voor studenten met de opleidingen Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek en Marketing & Communicatie! Het team zoekt enthousiaste en getalenteerde stagiair(e)s die het team per september komen versterken.