Eerste Spreek je buurtaalschool krijgt Euregioprofielpredicaat

De St. Vitus-Schule in Südlohn heeft het predicaat Euregioprofielschool gekregen. Woensdag 9 december 2020 ontving de school op feestelijke wijze het certificaat uithanden van Stephan Krems van de Bezirksregierung Münster. De St. Vitus-Schule is deelnemer aan het project Spreek je buurtaal en mag zich daarmee als eerste school in dit project Euregioprofielschool noemen.

Spreek je buurtaal is een project waarbij basisscholen in de grensregio elkaars taal en cultuur leren kennen. In totaal 33 scholen in de Achterhoek, Twente, Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen kregen de afgelopen jaren lessen in hun buurtaal. De Euregioprofielschool is een bewezen vorm om basisscholen eerste kennis met buurtaalonderwijs te laten opdoen. Scholen mogen zelf invulling geven aan hoe zij het buurtaalonderwijs organiseren en geven, maar bieden in ieder geval tijdens een schooljaar maximaal 40 lesweken buurtaalonderwijs van 1 tot 4 lesuren per week aan.

Doelstelling van Spreek je buurtaal is om aan het einde van de projectperiode het eerste predicaat uit te reiken. Het afgelopen jaar is er een binationale jury opgericht met onder andere Bezirksregierung Münster, EUREGIO, het Nuffic en de Taalunie. Scholen hebben zich kunnen aanmelden voor het predicaat Euregioprofielschool. De binationale jury heeft vervolgens die aanmeldingen beoordeeld. De St. Vitus-Schule is de eerste Spreek je buurtaal school die het certificaat overhandigd heeft gekregen, maar zeker niet de laatste. Dit najaar worden er nog meer predicaten uitgereikt. In het voorjaar komt er een volgende juryronde waar de overige scholen zich voor kunnen aanmelden en daarmee de kans krijgen om ook het predicaat Euregioprofielschool te gaan voeren.