Goed voorbereid naar Duitsland

Door het toenemend zakelijk verkeer tussen Nederland en Duitsland in onze grensregio is er een groeiende behoefte aan taalonderwijs. De Gruitpoort springt daar op in met Gruitpoort Taal&Cultuur voor bedrijven, een aanbod van professionele taaltrainingen op maat, speciaal voor bedrijven. Zo gaat u goed voorbereid de grens over.

Behoefte aan taal én cultuur
Jacqueline Hendriks, coördinator educatie bij de Gruitpoort: “Vanuit het bedrijfsleven krijgen wij als Volksuniversiteit Achterhoek steeds vaker vragen naar specifieke, bedrijfsgebonden taaltrainingen. Vooral voor Duits, maar ook voor Nederlands en Engels. Maar een taal leren alleen is niet genoeg. Pas als je ook de cultuur van een land kent en begrijpt ben je een prettige zakenpartner. De Gruitpoort is bij uitstek de locatie waar je taaltrainingen ook een cultureel tintje kunt geven. Op twee manieren. Onze taaldocenten besteden in hun trainingen altijd extra aandacht aan de branchespecifieke cultuuraspecten van een land. Maar ook vullen we een training aan met extra culturele- en horeca-arrangementen. Een film, extra theateropdrachten, net wat bij het bedrijf en de werknemer past. Daardoor wordt een taal leren eerder een cadeau van de baas dan een verplichting.”

Starten in Duitsland
Voor Duits werkt Gruitpoort Taal&Cultuur samen met Starten in Duitsland. Jan Temmink, directeur van Starten in Duitsland, over de samenwerking: ”Primair is het van belang om jezelf én de eigen organisatie goed voor te bereiden op de Duitse marktentree. Een goede voorbereiding in meerdere aspecten van de bedrijfsvoering geeft Duitse zakenrelaties vertrouwen. Helaas zijn (regionale) bedrijven onvoldoende bezig met hun kansen in Duitsland. Het vergt toch enige lef en daadkracht om de telefoon te pakken en een afspraak te maken met een potentiële afnemer in ons buurland. Taalvaardigheid en commercieel inlevingsvermogen (de juiste vragen stellen) vormen dikwijls een barrière. Maar als je deze drempel gepasseerd bent, ervaar je snel de voordelen van zakendoen in Duitsland. De Gruitpoort is professioneel bezig met het aanbieden van taaltrainingen Duits. Dit is een perfecte aanvulling op starteninduitsland.nl. Wij leggen de focus op entreestrategie, zakencultuur, online marketing en de financieel-juridische aspecten, zij op de taalbeheersing en de kennismaking met de Duitse cultuur. Met Gruitpoort Taal&Cultuur wordt uw bedrijf een aantrekkelijke handelspartner.”

Benieuwd naar de mogelijkheden van taaltrainingen van Gruitpoort Taal&Cultuur voor bedrijven? Meer informatie kunt u vinden op www.gruitpoort.nl/taal&cultuur.