prof.dr. Gert-Jan Hospers

Hospers: “Gedeputeerde krimp heel goed idee”

Gert-Jan Hospers, hoogleraar sociale geografie, onderzoekt de krimp in de Achterhoek en denkt dat een Gelderse gedeputeerde krimp erg van waarde kan zijn voor de regio in een tijd waarin samenwerking noodzakelijk is. Hij steunt daarmee de oproep van Achterhoekse bestuurders voor het aanstellen van een gedeputeerde krimp, naar aanleiding van hun werkbezoek onlangs aan de krimpregio Noordoost-Groningen.

Samenwerken is essentieel in tijden van krimp. Het is daarvoor wel belangrijk om het proces goed te sturen. Een speciaal aangewezen gedeputeerde ‘krimp’ kan als overkoepelend persoon met ruime bevoegdheden een schakel betekenen tussen de diverse partijen. Is zo’n sleutelfiguur er niet, dan dreigen samenwerkingen minder soepel te verlopen omdat lokale bestuurders vaak kiezen voor hun eigen ideeën en daar niet van af willen stappen, waarschuwt Hospers.

De roep om een gedeputeerde die zich volledig richt op de krimp is groter dan ooit. De Provinciale Statenverkiezingen in maart bieden inwoners een kans om zich in deze discussie te mengen en een stem te laten horen. De provincie heeft nog niet gereageerd op het idee van de Achterhoekse bestuurders.

Bron: Optimaal FM
Beluister het interview met Gert-Jan Hospers