Ken je buren, leer de taal!

500 scholieren van beide zijden van de grens troffen elkaar 23 april in het Textilmuseum in Bocholt voor de tweede Dag van de Buurtaal. Doel: ontmoeten, elkaars cultuur en gewoonten leren kennen en zodoende spelenderwijs de taal van de ander (moeten) spreken, al bleek dat laatste soms best lastig. Leerlingen van zeven Nederlandse en zes Duitse middelbare scholen uit de Achterhoek en Borken namen deel aan twee van de in totaal 17 workshops.

Arbeidsperspectief

Voor jongeren in deze grensregio’s is het extra belangrijk dat zij de taal van hun naaste buren beheersen. Kennis van de Duitse taal is niet alleen handig tijdens een vakantie of dagtripje in het buurland, maar biedt Achterhoekers veel meer perspectief op een baan, omdat de grens met de Duitse arbeidsmarkt ‘wegvalt’. Als men het Duits beheerst, kunnen inwoners ervoor kiezen om wel in de Achterhoek te blijven wonen en binnen acceptabele reisafstand te werken over de grens.

Duits in het pakket

Dag van de buurtaal, georganiseerd in het kader van de landelijke Dag van de Duitse taal, is uniek in het letterlijk grensoverschrijdende karakter. Het moet helpen leerlingen te interesseren voor het kiezen van Duits respectievelijk Nederlands in hun lespakket op de middelbare school en waar mogelijk in hun vervolgopleiding daarna. Tijdens de buurtaaldag bleek dat met name voor de Nederlandse scholieren broodnodig, want waar veel Duitse leerlingen zich prima in het Nederlands verstaanbaar konden maken, gold dat andersom opvallend vaak niet.

Verschillende media hebben verslag gedaan van de Dag van Buurtaal 2015. Een overzicht: