Aankomst koningspaar in Borculo, 6 mei 2014

Koninklijk streekbezoek zeer geslaagd

Dinsdag 6 mei bracht het koningspaar een zeer geslaagd streekbezoek aan de Achterhoek. Centraal thema was Achterhoek Agenda 2020. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima lieten zich uitvoerig informeren over de krimpproblematiek, maar vooral wat de Achterhoek eraan doet om de gevolgen daarvan het hoofd te bieden. Ook werd de innovatieve kracht getoond van onze regio met talrijke toonaangevende bedrijven, die (wereld)marktleider zijn op hun gebied (zie vertoonde video).

Borculo: Achterhoek 2020
Het betrof het eerste streekbezoek van het koningspaar sinds de inhuldiging een jaar geleden. Een eer dus die de Achterhoek te beurt viel. Het bezoek begon in het gemeentehuis van Berkelland in Borculo. In de raadzaal spraken Koning en Koningin met leden van de stuurgroep Achterhoek 2020, het algemeen bestuur van de Regio Achterhoek en gedeputeerden van de provincie Gelderland. Na een korte toelichting op de unieke drie O-samenwerking (ondernemers, maatschappelijke organisaties en overheden), werd de aanpak vanuit Achterhoek 2020 besproken. Krimpende (beroeps)bevolking, leegstand, grensbarrières op gebied van werk en taal, bereikbaarheid over weg en spoor, kwantitatief en kwalitatief aanpassen van de woningvoorraad en aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Op al deze terreinen lopen projecten binnen Achterhoek 2020 om gevolgen te verzachten, problemen op te lossen en nieuwe mogelijkheden te creëren. Liesbeth Spies, voorzitter stuurgroep Achterhoek 2020: “Wij steken in de Achterhoek niet ons hoofd in het zand. Krimp is een gegeven, dus daar heb je mee te handelen. Dat doen we ook en dat is de Koning zeker niet ontgaan. Hij complimenteerde ons met de realistische en innovatieve aanpak van de krimp.”

Neede: thematafels
Na het gesprek in Borculo stapte het paar in de koninklijke bus om koers te zetten richting  Neede. Daar spraken zij in de ‘huiskamerruimte’ van grandcafé De Hofmaat met inwoners en ondernemers over een bepaald project of hun bedrijf. Deze gesprekken vonden plaats aan vier thematafels, gekoppeld aan Achterhoek 2020. Zie hier wie er precies aan welke tafel zaten. Een aantal deelnemers vertelde na afloop enthousiast over hun gesprek met de Koning of Koningin. Wim Simons, directeur van Timmerije in Neede: “Wij hebben een spuitgietbedrijf in kunststof producten en zijn gespecialiseerd in producten met een technologisch complex karakter. Het is voor ons van belang om goed opgeleide mensen in dienst te hebben, zowel op MBO-, HBO- als WO-niveau. Het aantrekken van die mensen is lastig in de Achterhoek en daar heb ik aan tafel met de Koning onder andere over gesproken.”
Aan een andere tafel nam Koningin Máxima geïnteresseerd kennis van het project Achterhoek Connect, waar beeldzorg via de iPad een onderdeel van is. Gebruiker de heer Leussink (89) vertelde vol lof over zijn ervaringen met beeldzorg. Klanten kunnen elk gewenst moment met de wijkverpleegkundige of het team beeldbellen of buiten werktijd met de verpleegkundigen van het medisch service center van Sensire. “Dit gaat ons helpen om de zorg in de toekomst anders in te richten”, aldus Tonnie Vogel, programmamanager innovatie bij Sensire. Tijdens het gesprek werd beeldcontact gemaakt met de heer Hartjes, die via de iPad deelnam aan het gesprek. (zie ook dit informatiefilmpje)

Opbrengst
Aansluitend aan de bezoeken in Borculo en Neede vond er een persconferentie plaats in Neede (het koningspaar bevond zich toen alweer in Groenlo). Gevraagd naar wat dit bezoek op de langere termijn oplevert, antwoordde Liesbeth Spies: “Ik heb er goede hoop op dat wij in het koningspaar twee goede ambassadeurs voor de Achterhoek erbij hebben! Eind mei brengen zij een werkbezoek aan de aan Nederland grenzende Duitse deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen. Dan is het goed dat zij weten dat vlakbij over de grens in de regio Achterhoek er vele innovatieve ondernemers zitten die graag zaken willen doen. Dit zal het koningspaar dan vast aankaarten.”

Groenlo & Ulft
Groenlo was de derde plaats die werd aangedaan voor een bezoek aan het Graafschap College, de grootste mbo-instelling van de Achterhoek. De Koning ging in gesprek met studenten Verpleegkunde die hem rondleidden over het zorgplein, de Koningin liet zich door studenten informeren over het Maatjesproject en over het keuzedeel Ondernemerschap voor studenten Zorg & Welzijn. Lees meer.
Het streekbezoek eindigde in Ulft op het DRU Industriepark. De Koning en Koningin verrichtten samen de officiële openingshandeling van innovatiecentrum ICER (door een grote magneet te plaatsen) en de start van het toeristische project ‘Beleef de Spannende Geschiedenis van Gelderland‘.

Compliment van de Koning
Later op de dag volgde via de Facebookpagina van het Koninklijk Huis een persoonlijk compliment van de Koning: “We willen de Achterhoek hartelijk bedanken voor deze leerzame dag! Wij zijn onder de indruk van hoe de Achterhoek vorm geeft aan de toekomst: door krachten te bundelen en verrassende verbindingen te leggen tussen ondernemers, organisaties en particulieren ontstaan er innovatieve oplossingen waar de huidige en volgende generatie profijt van heeft.” Zijn reactie ging vergezeld van foto’s, waarvan er twee gemaakt zijn door de Koning zelf!

Media-aandacht
Een imposante lijst van landelijke, regionale en lokale pers heeft het streekbezoek verslagen. Hieronder volgt slechts een greep hieruit. Het is een verzameling van tv- en radio-uitzendingen, (kranten)artikelen, video’s en foto’s.

© Foto: Norbert Voskens