Lancering SmartHub, Talententuin, Kamerleden en meer

27 november waren er vier belangrijke momenten voor de Achterhoek. Alle vier droegen bij aan de Achterhoek als broedplaats voor innovatie en talent. Alles vond plaats op het DRU Industriepark in Ulft.

1. De Achterhoek ontvangt zes Tweede Kamerleden
Barbara Visser (VVD), Remco Dijkstra (VVD), Erik Ronnes (CDA), Johan Houwers (fractie Houwers) en Selçuk Öztürk (groep-Kuzu/ Öztürk) bezochten na een kort welkom door Niels Joosten en Foppe Atema (voorzitters van respectievelijk Regio Achterhoek en Achterhoek2020) enkele bedrijven en instellingen. Daar bespraken zij de uitdagingen voor de Achterhoek op het gebied van bereikbaarheid, wonen en leegstand, de aanleg van breedband en samenwerken over de grens. Hoe kan het Rijk daaraan bijdragen? Het bezoek volgt op een uitnodiging van mei dit jaar tijdens het Achterhoeks Lentediner in Den Haag. Als laatste bezochten de Kamerleden de Talententuin, waar jongeren hen rondleiden (zie punt 3).

2. De lancering van de Achterhoek als SmartHub met André Kuipers
De Achterhoekse (maak)industrie en andere bedrijven en instellingen gaan zich toeleggen op Smart Industry. Dit wil zeggen: het combineren van de nieuwste technieken op het gebied van digitalisering, informatieoverdracht en produceren. Productie, maar ook dienstverlening kan daardoor veel efficiënter en flexibeler gebeuren en dus goedkoper en duurzamer. Doel is het behoud van talent in de regio en het aantrekken van bedrijven. Er is een dynamisch Actieplan Smart Industry waarvan profilering een belangrijk onderdeel uitmaakt.

3. Talententuin Achterhoek 2015
André Kuipers opende deze bruisende beurs, waar bedrijven op zoek naar jong talent en jongeren op zoek naar een stage of baan elkaar ontmoeten, georganiseerd door Achterhoek2020 Jong. Er hadden zich vijftig bedrijven aangemeld en zo’n vierhonderd jonge talenten bezochten de beurs. Tijdens de Talententuin werd ‘Het Beste Idee van de Achterhoek’ bekend gemaakt; een prijsvraag uitgeschreven door Jong Achterhoek. Met dit initiatief willen zij jongeren een platform geven om hun creatieve of innovatieve idee te delen en hen helpen met de uitvoering daarvan. Dit gebeurt door werkplekken aan te bieden en jongeren in contact te brengen met professionals voor advies en ondersteuning. Edwin Legters won de prijs met zijn idee voor een ‘Localshop’. Lees meer.

4. Chantal Elferink Jonge Achterhoekse Ambtenaar van het Jaar 2016
Het doel van de verkiezing is om jonge ambtenaren te belonen voor hun innovatieve en creatieve werkwijze om de Achterhoek leefbaar te houden. Maar ook om jonge ambtenaren aan te sporen te excelleren. De verkiezing is een initiatief van het Jonge Ambtenaren Achterhoek Netwerk, bestemd voor ambtenaren tot 36 jaar werkzaam bij de elf regionale gemeenten, Regio Achterhoek en Waterschap Rijn en IJssel.