Marktonderzoek Breedband Achterhoek springplank voor Nederland

PPM Oost, de participatiemaatschappij van Oost Nederland, onderzoekt of bedrijven geïnteresseerd zijn om snel internet aan te leggen in de buitengebieden van Gelderland. De Achterhoekse gemeenten en de provincie wachten met spanning de uitkomsten van het onderzoek af. Bij een positief resultaat komt de aanleg van breedband in het buitengebied van de Achterhoek dichterbij. De resultaten komen in april naar buiten.

Samenwerken voor snel internet in Achterhoek

De Achterhoekse gemeenten zijn enthousiast over het onderzoek. ‘Na de problemen met de wetgeving rond staatssteun en marktwerking zijn we op zoek naar een samenwerking met de markt. PPM Oost is een goede partij hierin. Het is goed dat we weer een stap verder komen.’ zegt gedeputeerde Jan Jacob van Dijk. PPM Oost komt in april met de resultaten van het marktonderzoek. Dan wordt gekeken wat de mogelijkheden zijn en worden de gevolgen voor de Achterhoek duidelijk.

Economisch belang van snel internet

Gemeenten en provincie werken sinds 2014 aan de digitale bereikbaarheid van het buitengebied in de Achterhoek. Directe financiering liep stuk op de wetgeving rond marktwerking en staatssteun. De bereikbaarheid is belangrijk voor de bewoners en voor de economische ontwikkeling van het gebied. Zo wil de Achterhoek meer inzetten op ‘smart industry’. Snel internet is daarvoor van belang.

Topfonds Gelderland

PPM Oost investeert via Topfonds Gelderland in commerciële bedrijven die zich opstellen als trekkers van de regionale economie. Topfonds Gelderland is een investeringsfonds van de provincie Gelderland en PPM Oost. Het marktonderzoek bekijkt of commerciële telecombedrijven het zinvol vinden via zo’n fonds aan hun kapitaal te komen. PPM Oost kijkt naar verschillende structuren en combinaties en houdt nu oriënterende gesprekken met verschillende marktpartijen.

Bron: provincie Gelderland