Meer ambtenaren om woningbouw vlot te trekken

Het gebrek aan ambtelijke capaciteit blijkt in veel gevallen een struikelblok voor versnellen van woningbouw. Provincie Gelderland gaat gemeenten helpen door ambtenaren versneld op te leiden. Samen met stichting Werken in Gelderland en Radboud Academy bieden zij een traineeship aan voor starters binnen het ruimtelijke domein. De trainees krijgen een baan bij gemeenten of omgevingsdiensten. Naast deze baan volgen zij een gevarieerd opleidings- en coaching programma, met aandacht voor onderwerpen als de omgevingswet en inwonersparticipatie, planologische procedures en klimaatadaptatie.
De gemeenten Bronckhorst, Doetinchem, Oude IJsselstreek en Winterswijk doen mee met dit traject. De werving van nieuwe medewerkers is gestart en het eerste traineeship met 27 trainees start in februari 2022.
Lees meer:
Actieplan Wonen
Werken in Gelderland

Opleidingstrajecten bouw en techniek
Naast dit traject wordt er ook gewerkt aan Opleidingstrajecten voor meer medewerkers bouw & techniek in de Achterhoek. Door de energietransitie en de aanpak van het woningtekort neemt de vraag naar deze vakmensen alleen maar toe. Ook verlaten de komende jaren veel werknemers de bouw door pensionering. Dit biedt kansen voor werkzoekenden die zich willen omscholen naar een bouwberoep. In de arbeidsmarktregio’s worden specifieke trajecten en samenwerkingsverbanden ingezet om deze kansen te verzilveren. Ook in de Achterhoek worden allerlei initiatieven ontwikkeld om medewerkers te vinden voor de Bouw en Techniek. Er is een reeks aan opleidingstrajecten waarvoor werkzoekenden in aanmerking kunnen komen.
Lees verder