Regio in Beeld: toenemende krapte arbeidsmarkt Achterhoek

Het uitbreken van de coronapandemie in Nederland in het voorjaar van 2020 en de daaropvolgende overheidsmaatregelen, hebben grote invloed op de economie en de arbeidsmarkt. De economie kromp in het begin fors, maar herstelde zich in de loop van 2020. In het tweede kwartaal van 2021 was de economie weer op of zelfs boven het niveau van voor de coronacrisis.
Op de arbeidsmarkt waren de effecten uiteindelijk niet zo groot:

  • de werkgelegenheid daalde maar weinig
  • de werkloosheid steeg niet (fors)
  • het aantal uitkeringen bleef laag

Tussen bedrijven, beroepen en sectoren zijn wel grote verschillen in de mate waarin zij getroffen zijn. Steunmaatregelen hebben tijdens de coronacrisis voor een overbrugging van de werkgelegenheid gezorgd.

Arbeidsmarkt Achterhoek herstelt
Door de veerkracht van de Nederlandse economie en de eerste versoepelingen van de coronamaatregelen, trok de economie vanaf het tweede kwartaal van 2021 aan. Maar er blijven ook onzekerheden. De economische groei werkt door op de arbeidsmarkt van de Achterhoek. Dit is terug te zien in:

  • Het aantal openstaande vacatures
    Met ruim 4.000 openstaande vacatures eind tweede kwartaal 2021 is het aantal vacatures toegenomen tot boven het niveau van voor de coronacrisis
  • Het aantal werknemersbanen
    De verwachting is dat in de periode 2020-2022 het aantal werknemersbanen in de regio met 1.600 toeneemt. Dit is een groei van 1,2%. Bij de uitzendbureaus en in de horeca groeit het aantal banen het sterkst, terwijl in de financiële diensten het aantal banen het hardst krimpt.

Lees het hele artikel
De publicatie ‘Regionale kansrijke beroepen’ geeft een overzicht van de kansrijke beroepen voor de Achterhoek.
Meer weten over Regio in Beeld? Lees het rapport ‘Regio in Beeld Achterhoek’.