Muziek zonder grenzen tijdens 40-jarig jubileum Mozer-Commissie

Op vrijdag 21 en zaterdag 22 juni 2013 viert de Mozer-Commissie haar 40-jarig jubileum met een Duits-Nederlands muziekfestival.

De 21e juni vindt er na afloop van de Euregioraadvergadering een klassiek concert plaats met diverse musici uit zowel de Kreis Borken als de regio Achterhoek. Dit concert wordt vanaf 19.30 uur in de fraaie barokke kerk van Zwillbrock gehouden. Op zaterdag is er vanaf 14.00 tot 19:00 uur in de Oude Calixtuskerk in Groenlo een muziekmanifestatie met popbands en blazersensembles uit het Duits-Nederlandse Euregiogebied, waarbij meer dan 200 musici optreden. Met een speciaal voor de gelegenheid gecomponeerde ‘Mozermars’ zal het festival bij goed weer op de Markt door de muzikanten gezamelijk worden afgesloten. Beide concerten zijn gratis toegankelijk.

Alfred Mozer was een Duitse sociaal-democraat die in de jaren dertig Nazi-Duitsland ontvluchtte en zich in Nederland vestigde. Hij bleef hier ook na de oorlog en zette zich toen in voor een verzoening tussen Duitsers en Nederlanders. In het kader van deze werkzaamheden functioneert de EUREGIO-Mozer-Commissie nu inmiddels 40 jaar. Mozer was de eerste voorzitter van de naar hem vernoemde commissie. Door begrip en respect voor en bekendheid met elkaars taal en cultuur te bevorderen, streeft de commissie de gewenste verzoening na.

De samenstelling van het muzikale programma is het resultaat van een (eerste) samenwerking tussen de Achterhoekse en Borkense muziekscholen, -verenigingen en -gezelschappen. Dit festival dient als opmaat voor een toekomstige grensoverschrijdende samenwerking tussen deze muziekorganisaties.