Obli drinkstimulering voor ouderen krijgt bijzondere prijs

Obli drinkstimulering en –monitoring is ontwikkeld in het Fieldlab Achterhoek waar maakbedrijven en de zorgsector samen aan innovaties werken. Op 14 oktober 2014 is tijdens de uitreiking van de erkenningen voor Goed Industrieel Ontwerp 2014 een “Special Award for Excellence” toegekend aan Fresh Idea Factory BV uit Lochem en Panton medische productinnovaties uit Deventer.

Maakbedrijven uit Gelderland zijn al in een vroeg stadium betrokken geweest bij de ontwikkeling. De Obli wordt nu geproduceerd bij Klein Mechaniek uit Westervoort en Faber Electronics uit Velp. Obli is beschikbaar voor consumenten én wordt geïmplementeerd bij zorgorganisaties.
Het resultaat is mede te danken aan Regio Achterhoek en provincie Gelderland die steun hebben verleend met gelden uit het Regiocontract .

Respect
De prijs is toegekend in de categorie Respect. De jury heeft Obli drinkstimulering en –monitoring gewaardeerd vanwege de impact die deze oplossing heeft voor gezondheid en vitaliteit van m.n. ouderen en de manier waarop zorg op afstand gestalte krijgt.
Obli wordt door de jury gezien als “een goed voorbeeld van co-creatie, zorg en design slaan de handen ineen. Een product dat echt vanuit een vraag ontwikkeld is. Kortom: een product dat op een betekenisvolle manier een bijdrage levert aan een maatschappelijk vraagstuk, verdient ons respect.”

Obli is ontwikkeld samen met zorgorganisaties in Duitsland en Nederland. In de afgelopen twee jaar heeft Fresh Idea Factory het product samen met een aantal regionale bedrijven ontworpen, ontwikkeld en getest in de praktijk. Wil Philipsen, directeur en uitvinder van Obli: “Als klein bedrijf heb je natuurlijk niet alle expertise in huis om in een keer een goed product te ontwikkelen. In de samenwerking met andere bedrijven kun je de juiste stappen zetten en tijd en kosten besparen”.
In samenwerking met Panton zijn het intuïtieve ontwerp en de bediening ontwikkeld. Volgens Mario de Zeeuw, ontwerper van Panton: “is deze Special Award for Excellence het bewijst dat er behoefte is aan goed ontworpen oplossingen voor vragen vanuit de zorg. Met de erkenning in de categorie Respect zien we de waardering van de gebruikers van Obli bevestigd door de vakjury. Hier zijn we trots op.”

www.obli.info