Open Days: Achterhoek & Europa samen op weg naar 2020

De Achterhoek is jaarlijks op bezoek in Brussel om de banden met Europa en andere Europese regio’s aan te halen. Europa stimuleert al haar regio’s met geld, kennis en contacten. Ook dit jaar waren zo’n veertig Achterhoekse bestuurders, ondernemers en deelnemers van het maatschappelijk middenveld van de partij. Zij willen graag verder werken aan de Agenda 2020, het duurzame toekomstplan voor de Achterhoek.

Local Action Plan: massaal opwekken duurzame energie
De Achterhoek, in de persoon van burgemeester Hans Alberse van Oude IJsselstreek, overhandigde het Local Action Plan voor de Achterhoek aan de vertegenwoordigster van EU-commissaris Hahn. De Achterhoek en Gelderland hebben samen dit plan voor duurzame energieopwekking, energie-efficiency en duurzaam transport gemaakt. De Achterhoek wil zoveel mogelijk duurzame energie gaan opwekken. Hiervoor is onder meer de Achterhoekse Groene Energiemaatschappij i.o. (AGEM) opgezet.

Digitale snelweg
Daarnaast was er aandacht voor glasvezel. De Achterhoek wil graag dat zoveel mogelijk bedrijven en huishoudens hierover de beschikking krijgen. De ‘digitale snelweg’ is immers onmisbaar voor ondernemers en voor de zorg van de toekomst: zorg-op-afstand. Samen met andere Europese regio’s gaat de Achterhoek in februari naar een conferentie in Londen om hierover meer kennis op te doen.

Kennis
Er zijn afspraken gemaakt om de Agenda 2020 verder te brengen en om te smeden tot een stevig, meerjarig actieplan. Universiteit Twente nodigt hiervoor binnenkort een Achterhoekse delegatie uit. Ook heeft Europarlementariër Lambert van Nistelrooy voorgesteld om te kijken naar de mogelijkheid om hoogopgeleide werknemers uit Oost-Europa naar de Achterhoek te halen.
Hij en zijn collega Bas Eickhout komen naar de Achterhoek om met eigen ogen en oren te zien en te horen wat onze regio te bieden heeft en welke ondersteuning en contacten ze kan gebruiken.

Samenwerking
Tijdens de diverse presentaties werd gewezen op de noodzaak van krachtenbundeling en samenwerking met andere partijen in de directe omgeving, zoals Regio Twente en andere (Duitse) partners in de Euregio.