Opiniestuk – DE 20 MEEST WAARDEVOLLE MINUTEN VAN NEDERLAND

Nog voordat je hebt bepaald of die nieuwe baan echt iets is, heb je vaak al gekeken naar de reisafstand: is dit te doen vanaf mijn thuisadres? Andersom geldt hetzelfde. Zoekend op Funda bedenk je of het huis dat je op het oog hebt wel binnen een passende tijd van je werk ligt. En het is vaak nog erger: veel vacatures en woningen komen niet eens in beeld omdat je vooraf selectiecriteria hebt ingesteld. Gevolg: regio’s buiten de Randstad blijven voor werk- en woningzoekenden sneller buiten beeld. En dat is doodzonde.

Reisduur speelt een cruciale factor in de keuzes die we als inwoners maken voor wonen en werken. Investeren in bereikbaarheid is daarmee de belangrijkste sleutel naar succes om de groeiende krapte op de arbeidsmarkt en de nationale wooncrisis aan te pakken. Een relatief kleine investering in bijvoorbeeld de RegioExpres, een treinlijn tussen Arnhem, Doetinchem en Winterswijk, leidt tot een tijdwinst van zo’n 20 minuten en een betere aansluiting op de Randstad en de regio Arnhem-Nijmegen. 20 minuten die een grote bijdrage leveren aan de opgaven waar we in heel Nederland voor staan.

In veel beroepen is enkele dagen per week thuiswerken het nieuwe normaal. Met ruimere woningen en lagere woonlasten is de Achterhoek hiervoor een van de aantrekkelijkste regio’s van Nederland. De regio kan een belangrijke rol spelen in de snel groeiende woningvraag. Maar om de Achterhoek beter met de buitenwereld te verbinden, blijven investeringen in fysieke bereikbaarheid cruciaal.

Lees het volledige opiniestuk op Binnenlands Bestuur.