Samen energiek de toekomst in

Vrijdag 8 december vindt een reis plaats in het kader van de Achterhoekse Toekomst Toer met als thema duurzaamheid en energietransitie. Alle actieve Achterhoekers kunnen in de bus mee met de Toer om zich te laten inspireren en samen aan de toekomst te bouwen. Deze reis start op station Ruurlo om 9.00 uur en eindigt daar weer rond 15.00 uur.

 

  • UPDATE 4-12: Deze reis is volgeboekt. Aanmelden kan helaas niet meer.
    Deelnemers ontvangen z.s.m. per mail het uitgebreide programma en achtergrondinformatie van deze reis.

De Achterhoek heeft de ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn. Om dat te realiseren moet er nog veel gebeuren! Hoe gaan we deze ambitie waarmaken? Gaan we onze daken vol leggen met zonnepanelen? Komen er meer windmolens in ons landschap? Ook aan energiebesparing kunnen zowel inwoners als bedrijven een grote bijdrage leveren, maar hoe brengen we hierin een versnelling aan? Denk en doe mee!

Reisprogramma
We zijn eerst te gast bij Eijgenhuijsen Precisievervoer. Als deelnemer aan het project ‘Achterhoek onderneemt duurzaam’ vertellen zij over de aanpak voor het MKB in Ruurlo, die zich richt op duurzaam ondernemen en energiebesparing. Andere deelnemende Ruurlose MKB-bedrijven, Bronkhorst High-Tech, Mevo Precision Technology en bouwmarkt Kluswijs, beschrijven hun praktijkervaringen hiermee.

Na een lunch op de tweede stop in ontmoetingscentrum ‘Ons Huis’ in Hengelo Gld. krijg je alles te horen over succesvolle ‘postcoderoos’-projecten in de regio. Dit maakt het voor inwoners en kleine bedrijven mogelijk om gezamenlijk zonne-energie op te wekken, door te investeren in een collectieve zonnepaneleninstallatie. Interessant als je geen zonnepanelen kunt of wilt plaatsen op je eigen dak!

Tot slot bezoeken we het unieke Solarpark de Kwekerij in Hengelo. 7000 zonnepanelen in een landschappelijk en toegankelijk park wekken groene stroom op. Daarnaast is het park geschikt voor recreatie en vooral educatie over duurzaamheid. Dit ervaar je zelf in een rondleiding door het park.