StadsLAB: een gigaklik tussen Saxion-studenten & Achterhoekse werkgevers
Het lijkt wel een ‘match made in heaven’ zo lekker als het stadsLAB van Hogeschool Saxion in de Achterhoek loopt. Hbo-studenten zijn ook dit cursusjaar aan de slag gegaan met uitdagingen op ruimtelijk en bestuurlijk gebied. En er is nog volop ruimte voor nieuwe opdrachten.
Wat pakt het stadLAB op?
Het stadsLAB kijkt onder andere naar de inrichting van de openbare ruimte. Zo maakte Oost Gelre op basis van het advies infrastructurele aanpassingen voor ouderen in Groenlo. Oude IJsselstreek en Wonion werden ondersteund bij het zo inclusief mogelijk inrichten van een nieuwe wijk in Silvolde. Andere studenten namen de openbare ruimte rond een verzorgingshuis in Terborg onder de loep, samen met een klankbordgroep. En in Doetinchem bogen studenten zich over de herbestemming van lege winkelpanden.
Actueel en flexibel
Frank Evers, coördinator van het StadsLAB begeleidt samen met collega’s de studenten tijdens de 8-12 weken dat ze een opdracht uitwerken. “Alle grote opgaven waar we mondiaal en nationaal mee te dealen hebben, komen terug in de vragen van opdrachtgevers. Denk aan klimaat, stikstof, woningbouw, en zelfs de toeslagenaffaire. Hoe gaan we om met de fysieke en ruimtelijke behoeften van de maatschappij en hoe organiseren we bestuurlijke taken goed op alle niveaus?”
Opdrachtgevers merken dat jonge mensen vaak net iets anders tegen de zaken aankijken. Evers: “Ze helpen ten eerste om een vraagstuk helder te formuleren. Zo stimuleren ze het denkproces in een organisatie. Vervolgens komen ze met verfrissende plannen en oplossingen. Tot volle tevredenheid van opdrachtgevers; sommige komen bij ons terug. Andere komen bij ons omdat ze positieve verhalen hebben gehoord.”
Heel erg welkom
De meeste studenten komen uit de oostelijke regio’s en hebben affiniteit met het platteland en kleinere gemeenten. De Achterhoek is een fijne plek om hun toekomstige beroepsveld te verkennen. Evers: “Ze krijgen letterlijk de vraag: wat willen jullie leren? Zó student-gericht, dat is uniek. Onze studenten ervaren dus dat ze heel erg welkom zijn in deze regio. Achterhoekse bedrijven en organisaties zijn echt prima opdrachtgevers.” Vier van de zes opdrachten komt inmiddels uit de Achterhoek.
Evers benoemt het goede netwerk in de regio. “Kijk bijvoorbeeld naar SmartHub, stage.nu en de thematafel Onderwijs & Arbeidsmarkt. Ook de cultuur van continu van elkaar willen leren en handen uit de mouwen, past uitstekend bij de opzet van stadsLAB. Studenten ervaren zo al vroeg in hun studie dat ze verschil kunnen maken, echt iets voor elkaar kunnen krijgen. Dat is verrijkend. De Achterhoek komt dus nadrukkelijk in beeld bij onze studenten. De kans is daardoor groot dat ze terugkeren voor een stage of baan. Precies wat deze regio wil en nodig heeft.”
Interesse? Meld u aan of bel met Frank Evers: +316 2091 6860
Bekijk de flyer stadsLAB 2021
Het stadsLAB is een creatieve broedplaats met studenten van vier verschillende opleidingen: Bestuurskunde/Overheidsmanagement, Stedenbouwkundig Ontwerpen, Ruimtelijke Ordening & Planologie en Klimaat & Management. De studenten werken interdisciplinair aan ruimtelijke en maatschappelijke uitdagingen. Dat doen zij via thema’s als innovatie, duurzaamheid, inclusie, veiligheid, participatie, leefbaarheid en gastvrijheid. Deze nieuwe generatie young urban professionals kijkt met een frisse blik naar vraagstukken en werkt aan slimme, toekomstgerichte oplossingen. Vertaald in rapporten, ontwerpen, adviezen, evaluaties en brochures. |