Zwermsessie Dag vd duurzame ZZPer

“Stap in duurzaamheid of val morgen buiten de boot”

“Kijk goed om je heen, want wat je nu ziet is er morgen niet meer!” Met deze woorden begon Henk Dijk, programmamanager Economie en Duurzaamheid bij gemeente Oude IJsselstreek, De dag van de duurzame ZZP´er, 6 oktober in de DRU cultuurfabriek. Zo´n vijftig Achterhoekse zzp´ers waren er op afgekomen.

Transitie
Op deze monumentale plek, de DRU-cultuurfabriek, werd vele eeuwen geleden het oer gewonnen om ijzer te maken. Hier is nu, net als toen, een centrum verrezen (ICER) dat innovatiekracht, ondernemerschap en vakmanschap bundelt. In de jaren zestig was het gedaan met de ijzerindustrie in de Achterhoek. Veel bedrijven hebben toen een herstart moeten maken of zijn opnieuw begonnen. Zo is destijds de maakindustrie ontstaan. De krimp, die Dijk liever economische transitie noemt, vraagt van de Achterhoekse bedrijven opnieuw te transformeren. ZZP´ers kunnen hieraan een bijdrage leveren en worden ook zelf hiertoe uitgedaagd. ”Als je nu niet in duurzaamheid stapt, dan val je morgen buiten de boot”, aldus Henk Dijk. Op het gebied van landbouw, maakindustrie, vrijetijdseconomie en zorg is er in de Achterhoek veel werk te verrichten.

Duurzaamheidscan
Otto Willemsen van Synprofect lichtte vervolgens duurzaamheid toe. Alle aanwezigen, voor het merendeel Achterhoekse ZZP´ers, hadden de duurzaamheidscan van Synprofect toegestuurd gekregen. Zo konden ze ervaren dat duurzaamheid meer is dan alleen energie, milieu en bouwen. Ook visie, leiderschap, HRM en marketing zijn essentiële schakels om te verduurzamen. Er werden mooie voorbeelden gegeven van Achterhoekse bedrijven die vooroplopen in duurzaam ondernemen, zoals Nedap uit Groenlo en Grijsen uit Winterswijk. Een uitgebreid verslag en overzicht van voorbeeldbedrijven komt binnenkort op www.pr8werk.nl.

Inspirerende zwermsessie
Ten slotte konden de deelnemers in een zwermsessie hun vragen stellen aan elf experts, die samen alle thema´s van de scan vullen. Sommige mensen wilden zich in één thema verdiepen. Anderen shopten in het uurtje bij vier experts de gewenste antwoorden bij elkaar. De deelnemers vonden het een inspirerende sessie. Ze zijn met nieuwe kennis, een rij visitekaartjes en afspraken na een borrel en goede gesprekken weer huiswaarts gegaan. We willen als Achterhoek de duurzaamste regio van Nederland realiseren met de groenste ZZP´ers. Bent u nu ondernemer die handen en voeten wil geven aan duurzame ambities? Neem dan contact op met Lilian Boonstra zodat Pr8werk u via een opmaat meeting in contact kan brengen met de juiste duurzame zelfstandig professional!

Pr8werk
Het project Pr8werk heeft van de provincie Gelderland de opdracht om meer kansen op werk te creëren voor de 12.000 ZZP’ers in de Achterhoek. In dit vierjarige project richt Pr8werk zich ieder jaar op een andere O van Achterhoek 2020. Het eerste jaar stond in het teken van opdrachten bij de Overheid, het tweede jaar van Zorg (Gezocht, zorg-ZZP’er in de Achterhoek) en nu in het derde jaar richten we ons op Ondernemers, specifiek op een duurzame Maakindustrie in de Achterhoek.

Foto: deelnemers stellen in een zwermsessie hun vragen aan elf experts, die samen alle thema’s van de scan vertegenwoordigden.