| |

Technieklessen met vrouwelijke rolmodellen

Om te laten zien hoe hip en cool techniek kan zijn én dat een vrouw met een technisch beroep heel gewoon is, kregen de groepen 7 van vijftien basisscholen in Doetinchem, Oude IJsselstreek en Bronckhorst les van vrouwelijke professionals. Variërend van productontwerper tot assemblagemedewerker tot eigenaar van een maakbedrijf. Dat gebeurde in de Week van de Techniek (4-15 april).

“Mama kan alles maken”
Jolien Heeman is sinds 2007 industrieel productontwerper bij Van Raam. “Als kind was ik continu aan het tekenen, knutselen en onderzoeken.” Ook haar drie dochters krijgen daar alle ruimte voor. “Mama kan alles maken” hoort zij ze soms zeggen. Jolien geeft al acht jaar voorlichting aan ouders en leerlingen over werken in een technisch beroep. Dat doet ze bij het VHTO, een experticecentrum genderdiversiteit in bèta, techniek en IT. Voor de Week van de Techniek gaf ze andere vrouwelijke rolmodellen tips voor hun les. “Dat je daar als vrouw staat is al belangrijk. Spreek zowel de meiden als de jongens aan. Vertel op een concrete manier over jouw beroep. En stel vragen waardoor ze zelf dingen ontdekken.”

Vrouw kijkt naar de mens
Jolien: “In mijn werk als ontwerper zie ik dat mannen vooral kijken of iets technisch klopt, vrouwen verplaatsen zich vaak beter in de gebruiker: wat heeft die nodig? Is direct duidelijk hoe een product werkt? Of moet je eerst de handleiding helemaal doorlezen? Dat heet intuïtief ontwerpen: met oog voor de mens die dagelijks al die voorwerpen gebruikt.” Alleen al daarom zijn vrouwen meer dan welkom in technische beroepen.

Deze vrouwen waren rolmodel tijdens de Week van de Techniek: Jolien Heeman, industrieel  ontwerper bij Van Raam, Carolien Nijhuis, manager/eigenaar Nijhuis Group, Leonie Dijkhof, manager IIME, Bianca Lowik, procesbegeleider BINX, Martha Lammers, docent Industrieel Product Ontwerpen CC Schaersvoorde, Ruth Sluiskes, student Produceren Installeren en Energie CC Schaersvoorde, Jenny Wouters, assemblagemedewerker Intralox, Adelin Lankveld, employer brand manager GOMA, Danique Kerkwijk, monteur woningbouw en utiliteitsbouw Pola Installaties, Inou Heideman, commercieel manager Teneo IoT BV, Anne Marie Willemsen, eigenaar TeamDoet en technisch bedrijfsconsulent.
Samen maken zij zich sterk voor meer meiden en vrouwen in technische beroepen.

‘Het aandeel van vrouwen op de technische arbeidsmarkt is 14%. Dit percentage moet gewoon omhoog. Vrouwen zijn het onbenutte potentieel dat wij heel hard nodig hebben om maatschappelijke uitdagingen als de energietransitie en de technologische ontwikkelingen in de zorg aan te kunnen.’
Thea Koster, voorzitter Techniekpact

Lees het hele artikel als pdf of in De Achterhoekse Courant