Terugblik: geslaagd bezoek studenten Saxion aan de Achterhoek
Veertig studenten van de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling hebben de afgelopen week onderzocht of het mogelijk is om een halfjarige minor te starten in de Achterhoek.
De studie Ruimtelijke Ontwikkeling is gericht op stedenbouwkundig ontwerpen, ruimtelijke ordening en planologie, klimaat en management en bestuurskunde. Na twee dagen van onderzoek en digitale sessies, zijn de studenten vorige week woensdag op de fiets de regio ingegaan.
De aftrap van de dag werd gedaan door Hans Martijn Ostendorp van de Graafschap in stadion De Vijverberg in Doetinchem. Tom Salemink, organisator van de Achterhoekse Talententuin, vertelde de studenten vervolgens over de kansen die de Achterhoek biedt, dat er volop ruimte is voor innovatie en startups en welke gave bedrijven er hier gevestigd zijn.
Op pad
In kleine groepjes zijn de studenten de Achterhoek in getrokken. Een aantal studenten hebben een bezoek gebracht aan het DRU-industriepark in Ulft. Daar werden ze onder andere door Gerrolt Ooijman van Wonion bijgepraat over duurzame woningbouwprojecten zoals bijvoorbeeld de Heuvelstraat in Silvolde. Gijs Smeman van het Civon Innovatiecentrum vertelde hen over het Civon, waar de samenwerking tussen studenten, Achterhoekse bedrijven en zorgorganisaties centraal staat.
Daarnaast bracht een groepje een bezoek aan van Raam in Varsseveld. Directeur Jan-Willem Boezel vertelde over de innovatieve maakindustrie en over de kansen die een stage in de Achterhoek biedt. De overige groepjes hebben verschillende projecten in Doetinchem bezocht, waaronder innovatiecentrum de Steck.
Dé stage- en afstudeerregio
De Achterhoek is al een aantal jaren actief in het aantrekken en behouden van talent. De regio wordt omringd door hogescholen en universiteiten. Hier kan veel meer gebruik van gemaakt worden. Marij Striekwold, projectleider van SmartHub Achterhoek, slootde dag afmet een presentatie.