Timmerfabriek Neede B.V. krijgt provinciale subsidie voor duurzame productie

Provincie Gelderland stimuleert bedrijven om hun productieproces aan te passen. Onder de naam ‘Verduurzamen van productielocaties’ konden bedrijven in de sectoren agrofood, bouw, industrie en afval voorstellen inleveren voor opschalingsprojecten met meetbare gevolgen op gebruik van grondstoffen, verminderen van stikstof en CO2 uitstoot en schone economie. Veel bedrijven hebben hun voorstellen ingediend, 14 hiervan ontvangen hiervoor subsidie en gaan ermee aan de slag.

Slimmer en schoner produceren van circulaire kozijnen
Timmerfabriek Neede B.V. (Tifa Neede) gaat haar productielocatie niet alleen slimmer inrichten door processen te integreren en gebruik te maken van digitalisering en robotisering, ze gaat ook circulair en CO2-negatief produceren. Hiervoor ontwikkelen zij een circulair en slim kozijn, dat makkelijk te demonteren is en waarbij het glas niet gekit is. Oude kozijnen nemen zij terug om er weer nieuwe kozijn van te maken. Ook meten ze met hulp van sensoren de conditie van het hout, zodat onderhoud beter te voorspellen is en vervanging kan worden uitgesteld. Tenslotte gaan ze eigen productiebossen aanplanten.

“Een sterke Gelderse economie heeft bedrijven nodig, die schoon produceren met minder CO2, minder stikstof en zorgvuldig omgaan met grondstoffen. Zo zorgen ze niet alleen voor inkomen en werkgelegenheid, maar doen dat ook op een schone en verantwoorde manier. Met hun inzet komt ook het realiseren van de klimaatdoelen dichterbij. Juist het bedrijfsleven met haar innovatiekracht kan het verschil maken”, aldus Gelders gedeputeerde voor economie, Christianne van der Wal.