UWV: Daling WW zet door in de Achterhoek

Daling WW zet door in de Achterhoek

In maart is het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek afgenomen. Het zijn er opnieuw minder dan vorige maand en ook minder dan een jaar geleden. Seizoenswerk draagt bij aan een verdere daling. In het voorjaar komt bijvoorbeeld het horecaseizoen weer op gang. Dit biedt kansen voor werkzoekenden.

Achterhoek houdt dalende lijn WW-uitkeringen vast

Eind maart 2019 verstrekte UWV 3.900 WW-uitkeringen in de Achterhoek. Ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 1,6% (-64 uitkeringen). Vergeleken met een jaar geleden is de regionale daling 22%. Dat betreft 1.097 uitkeringen. In januari steeg de WW nog licht, in februari daalde de WW al weer. Die trendmatige daling zette in maart dus door. Seizoenswerk draagt bij aan een verdere daling, bijvoorbeeld in horeca & catering.

Horecaseizoen biedt kansen voor werkzoekenden

In het voorjaar gaat het horecaseizoen van start. Dat is ook zichtbaar in de ontwikkeling van het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek. Door minder werk in de wintermaanden, neemt het aantal nieuwe WW-uitkeringen vanuit de horeca tijdelijk toe. In het voorjaar en de zomer daalt het aantal mensen dat vanuit een horecabaan in de WW terecht komt.

In het eerste kwartaal van 2019 werden er in de Achterhoek 46 nieuwe WW-uitkeringen verstrekt aan mensen uit horeca & catering. In totaal telde deze sector eind maart 107 WW-uitkeringen in de regio. Dat is 18,3% minder dan een jaar eerder.

Regionale trajecten

Er zijn veel kansen voor werkzoekenden in de horeca. Met name naar medewerker bediening horeca en (basis)koks is er veel vraag vergeleken met het aantal werkzoekenden. In de Achterhoek worden geregeld initiatieven gestart om werkzoekenden te scholen naar banen in de horeca. Momenteel loopt in deze regio de werving van medewerkers voor het buffetrestaurant van Wunderland Kalkar. Een oude kerncentrale, net over de grens bij Arnhem en Nijmegen. In 1995 is deze gekocht door de Nederlander Hennie van der Most en omgebouwd tot een hotel-, vergader-, en vrijetijdscentrum.

UWV publiceert op 26 april de Factsheet Horeca op www.werk.nl/arbeidsmarktinformatie, met daarin een uitgebreidere analyse van de arbeidsmarktontwikkelingen in de sector.

NieuwsFlits Arbeidsmarkt Gelderland