| |

Vakmensen werven? Carolien Nijhuis legt uit!

Te weinig vakmensen? Ondernemer, je kunt er zelf iets aan doen!

In gesprek met Carolien Nijhuis (Deze week in Achterhoek Nieuws verschenen)

Het grote tekort aan technisch personeel is in de hele Achterhoek enorm merkbaar. En dit gaat door de uitstroom van gepensioneerden alleen maar groter worden. De Achterhoek Monitor is hier (pijnlijk) duidelijk over. Bovendien gaan de technische ontwikkelingen tegenwoordig zo snel, dat die voor bedrijven nauwelijks meer bij te benen zijn. De maakindustrie staat daardoor flink onder druk.

 “Als wij onze maakindustrie gezond willen houden, dan is werken zoals we dat nu doen niet meer voldoende. De oplossing ligt voor een groot deel in meer diversiteit van het personeel dat we aantrekken”.

Meer vrouwen en nieuwkomers
Hoe krijgen we dit voor elkaar? Techniek blijkt nog steeds de associatie met ‘mannelijk’ op te roepen. Heel belangrijk dus om dit om te buigen, zegt Carolien. “Mannen kijken vaak meer naar de inhoud van de techniek, de technische details en hoe iets werkt. Vrouwen zijn meer omgevingsgericht: Wat kun je met die techniek en wat voor problemen los je ermee op? Heb het dus ook dáárover met meiden die denken aan een technische opleiding. En vooral ook met hun moeders, want die bepalen voor het merendeel de beroepskeuze van dochters.

“Techniek vies, saai of gevaarlijk? Dat idee moeten we definitief loslaten. Vrouwen kunnen naast vakvrouw ook prima teamleiders en managers in een technisch bedrijf zijn. Zij zijn vaak heel goed in planning, communicatie en efficiency”.

De mens op één
Carolien stopt veel energie in de zorg voor een diverse en inclusieve bedrijfscultuur. “Wie zich veilig en gezien voelt, presteert beter, leert beter, is productiever en bovendien trouw aan het bedrijf”, zegt ze. “Precies wat je nodig hebt om je bedrijf economische gezond te houden.”
Ondanks de personeelskrapte lukt het Carolien nieuwe medewerkers aan te nemen en is er weinig verloop binnen haar bedrijf. Zij werkt vaak met open sollicitaties, waarbij ze meer naar iemands leerpotentieel en gedrag kijkt, dan naar opleiding en ervaring. Met behulp van onder andere MKB Idee spant ze zich daarnaast in om een lerende organisatie neer te zetten, waar mensen het beste uit zichzelf halen. Waar mensen van alle achtergronden zichzelf kunnen zijn, waar diversiteit gewoon is en waar geen macho- of angstcultuur heerst. Nijhuis Group ontving dan ook de onderscheiding “Beste MVO-bedrijf van Winterswijk”.

“Wie zich veilig en gezien voelt, is productiever en bovendien trouw aan het bedrijf. Precies wat je nodig hebt om je bedrijf economische gezond te houden.”

Rolmodel in Week van de Techniek 4-15 april

Onbekend maakt onbemind. “De meeste vrouwen die ik ken zijn niet als eerste keus, maar via omzwervingen in de techniek terecht gekomen” aldus Carolien. “Daarom presenteer ik mij samen met andere techniekvrouwen als rolmodel tijdens de Week van de Techniek van 4-15 april. Er zijn dan onder andere gastlessen voor jonge leerlingen, zodat meiden én jongens zien dat er genoeg vrouwen met een technisch beroep zijn. En dat dit dus heel gewoon is. Ik hoop dat onze bijdrage in de toekomst leidt tot meer diversiteit en dus tot een florerende maakindustrie!”

Carolien Nijhuis is Managing Owner van de Nijhuis Group in Winterswijk. Zij besloot in 2008, als jonge bedrijfskundige, terug te keren naar haar roots in Winterswijk om haar vader in de nichemarkt van ontharingskrabbers voor slachterijen te helpen. Door hard en slim te werken staat er nu een professioneel bedrijf van 35 medewerkers dat gestaag doorgroeit.
De Nijhuis Group bedenkt, maakt en realiseert samen met haar klanten maatwerkconstructies, zoals hekwerken, fitnessartikelen en bordessen. Daarnaast zijn klantspecifieke machinebouw en -onderdelen voor de voedingsmiddelenindustrie, bouw en waterzuivering dagelijkse kost.