|

Van gewas tot gebouw op landgoed De Slangenburg

Een gebouw van materialen die groeiden op akkers in de buurt. Een romantisch idee, maar hoe pak je dat aan? Thematafel Circulaire economie & Energietransitie hielp ondernemer Chris van Bokhorst op weg. Chris had een LEADER subsidie aangevraagd, waarop LEADER de thematafel om advies vroeg. Ondertussen werd Chris ook gekoppeld aan Samen Biobased Bouwen, een Achterhoeks netwerk van boeren, bouwers, ondernemers, architecten en woningbouwcorporaties voor bouwen met natuurlijke materialen. Via het netwerk kwam hij in contact met De Innovatie Coöperatie, die hem wees op organisaties die bezig zijn met biobased bouwen, waaronder het proefproject op Agro-innovatiecentrum De Marke in Hengelo (Gelderland). Ook legde De Innovatie Coöperatie het contact tussen Chris en een bank die biobased bouwen wil stimuleren met financiering.

Nadenken over einde gebouw
In 2020 kregen Chris van Bokhorst en zijn vrouw de sleutel van een eeuwenoude boerderij op landgoed Slangenburg in de Achterhoek. Ze verbouwden de boerderij in Zelhem tot een retraite- en inspiratiecentrum. Gasten kunnen er slapen, eten, workshops volgen en ontspannen in de natuur. Ook is de mooie houten constructie van de eeuwenoude boerderij weer te zien. Voor dat alles was grondig verbouwen nodig. Dat bleef Chris bij. “Er vertrok een eindeloze hoeveelheid containers vol puin, steen en hout”, vertelt hij. “En daarna kwam de ene na de andere vrachtwagen met nieuw materiaal. Over tientallen jaren doet een nieuwe eigenaar dat misschien weer. Zo veel spullen, en dan is dit maar één boerderij. We ontdekten hoe belangrijk het is om na te denken over wat er gebeurt met een gebouw aan het eind van zijn levensduur.”

Lees hoe Samen Biobased Bouwen, Agro-innovatiecentrum De Marke en de Innovatiemakelaar betrokken waren

Hulp in elke regio
De Innovatie Coöperatie helpt agrariërs en mkb’ers nieuwe ideeën naar de markt te brengen. Gebrek aan tijd, geld en de juiste contacten maakt het vaak lastig een idee ook echt uit te voeren. De Innovatie Coöperatie brengt ondernemers uit de Achterhoek en Stedendriehoek in contact met mensen die met hetzelfde bezig zijn, zodat ze van elkaar kunnen leren. En bijvoorbeeld met experts, onderzoekers of organisaties die willen investeren. Die hulp is gratis. In de Achterhoek betaalt de provincie voor De Innovatie Coöperatie.
Provincie Gelderland wil dat in alle regio’s (agrarische) ondernemers hulp kunnen krijgen bij vernieuwende ideeën die anders niet op de markt komen. Inmiddels heeft elke regio enkele makelaars. Dat is bewust zo georganiseerd, want om hun werk goed te doen, moeten de innovatiemakelaars de mensen in de regio goed kennen en weten wat er speelt. Daarom bezoekt De Innovatie Coöperatie allerlei bijeenkomsten in de regio en hebben de makelaars goede contacten met organisaties die onderzoek doen en specifieke kennis hebben.

Bron en foto: provincie Gelderland