Vervolg Regio Deal-project Wonion ‘Langer zelfstandig thuis wonen’

Woningcorporatie Wonion biedt ruim 300 huurders van 65 jaar en ouder in Varsseveld gratis voorzieningen aan die hen helpen om langer veilig en comfortabel zelfstandig thuis te (blijven) wonen. Het project is een vervolg op de pilot in Gendringen een jaar geleden en maakt deel uit van een groter project waarbij de Achterhoekse woningcorporaties samen voorzieningen aanbieden aan 3.000 huishoudens met senioren. Het aantal ouderen in Nederland groeit. In de Achterhoek is de vergrijzing zelfs groter dan in de rest van Nederland. De groeiende groep ouderen woont veelal zelfstandig in een eengezinswoning. Het overheidsbeleid in Nederland is er al jaren op gericht om mensen langer zelfstandig thuis te laten wonen. Om deze groeiende groep ouderen te ondersteunen, doet Wonion hen een aanbod dat bestaat uit voorzieningen die het risico op vallen verkleinen, het comfort vergroten en die zorgen voor een veilig gevoel.

Zlimsamen
Wonion doet dit aanbod onder de naam Zlimsamen. Daarbij werkt de woningcorporatie samen met Zlimthuis (de dienst van Kruiswerk Achterhoek en Liemers op het gebied van langer veilig en comfortabel thuis wonen), De Naobers (de vaste onderhoudspartner van Wonion) en Leefsamen (het project dat ouderen langer veilig en verantwoord in hun eigen omgeving laat wonen dankzij slimme techniek en sociale alarmering).

Eigen regie centraal
Gerrolt Ooijman, directeur-bestuurder van Wonion: “We vinden het belangrijk dat ouder wordende huurders op een veilige en comfortabele manier kunnen blijven wonen, daar waar zij zich thuis voelen. Keuzevrijheid, eigen regie en verantwoordelijkheid staan hierbij centraal. Een deskundig adviseur komt bij de huurder thuis, luistert naar het persoonlijke verhaal en geeft vervolgens een vrijblijvend advies op maat. In samenwerking met Zlimthuis en Leefsamen kunnen we op deze manier voorzieningen aanbieden die passen bij de persoonlijke situatie en wensen van de huurder.”

Sociale alarmering van Leefsamen
De voorzieningen bestaan uit zaken als betere verlichting, douchezitjes, drempelhulpen en deurspionnetjes. Daarnaast kunnen huurders kosteloos een half jaar de sociale alarmering van Leefsamen uitproberen. Daarbij worden er slimme sensoren in de woning aangebracht die een beginnende brand, een inbraak of inactiviteit (bijvoorbeeld door een val) registreren. Met de paniekknop kan de bewoner ook zelf alarm slaan. De kinderen of buren ontvangen dan een melding op hun smartphone via de app, zodat er snel hulp ter plaatse is.

Regio Deal
Het aanbod van Wonion is een vervolg op een pilot in Gendringen waarvan ruim 80 huurders gebruik maakten. Het maakt bovendien deel uit van een project waarbij de Achterhoekse woningcorporaties Sité, ProWonen, De Woonplaats en Wonion de sociale alarmering van Leefsamen aanbieden bij in totaal 3.000 huishoudens met senioren. Dit initiatief wordt mede mogelijk gemaakt dankzij financiering door de Regio Deal en de provincie Gelderland. Het project wordt verder ondersteund door Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland.
De corporaties werken hierin nauw samen volgens eenzelfde aanpak, maar wel met een eigen planning voor de uitvoering van het project. Huurders die in aanmerking komen voor het aanbod, ontvangen een persoonlijk bericht van hun woningcorporatie.

Aanmelden
Alle huurders van Wonion in Varsseveld van 65 jaar en ouder, die wonen in een zelfstandige woning, ontvingen persoonlijk bericht over het aanbod Zlimsamen. Zij kunnen zich nog tot 31 oktober aanmelden als zij gebruik willen maken van het aanbod. Meer informatie en een mogelijkheid om zich aan te melden, vinden huurders op www.zlimsamen.nl/wonion. Oudere huurders van Wonion die niet in Varsseveld wonen, krijgen op een later moment een aanbod van Wonion.