Innovatieve producten Fieldlab Achterhoek

Slecht ter been, tóch gezond bewegen op nieuwe fiets.
Fieldlab Achterhoek, onderdeel van de Achterhoek Agenda 2020, ondersteunt projecten die naast het verbeteren van de zorg ook de economie van de Achterhoek versterken. Zo werd in samenwerking met Van Raam een prototype voor een fiets ontwikkeld die de scootmobiel kan vervangen. Gezonder, goedkoper en goed voor de werkgelegenheid in de regio. Ook ontwikkelde het Fieldlab een ‘drinkhulp’ voor ouderen. En de innovatieve sta-opstoel die het Fieldlab ontwikkelde, is sinds kort te koop in een webshop.

Medewerkers bij het innovatieve bedrijf Van Raam vroegen zich af waarom fysiek beperkte mensen in een scootmobiel naar de fysiotherapeut rijden en daar vervolgens op een hometrainer worden gezet. Gemeentes signaleren dat mensen die een scootmobiel krijgen, steeds minder bewegen en vervolgens zwaarder worden. Hoe dat te voorkomen?

Het Fieldlab zocht een oplossing voor deze vraag. Van Raam had in samenwerking met het Graafschap College al een prototype ontwikkeld dat beide problemen aanpakt. Het is een combinatie van een fiets en een scootmobiel die uitgebreid kan worden van een stabiele fiets naar een fiets met trapondersteuning en uiteindelijk naar een volledig gemotoriseerd voertuig. De fiets kan dienen als alternatief voor de scootmobiel en maakt fysiotherapie (deels) overbodig.

Van Raam is bezig met het testen en verder ontwikkelen van de fiets, zoals het aanbrengen van sensoren. Daarmee kan hij ook gebruikt worden voor therapiedoeleinden. Door het koppelen van de hartslag aan motorondersteuning, kan de gebruiker bijvoorbeeld zijn hartslag met behulp van de fiets op een bepaald niveau houden. De fiets wordt waarschijnlijk in 2014 op de markt gebracht.

Innovatieve sta-opstoel en drinksysteem Obli
Het fieldlab ontwikkelde eerder in samenwerking met Bannink Stoel- en Meubelfabriek de easyUPchair, een houten eetkamerstoel met onzichtbare sta-op-functie. Een ingenieus veersysteem zorgt ervoor dat de zitting meekantelt met de beweging van de gebruiker. Zonder elektriciteit, want de stoel werkt op basis van de spierkracht van de gebruiker. Die krijgt precies de ondersteuning die nodig is om comfortabel te gaan zitten en soepel weer overeind te komen. De stoel is nu in een webshop verkrijgbaar: www.easyupchair.com.

Ook het drinksysteem Obli is door het Fieldlab ontwikkeld in samenwerking met Fresh Idea Factory. Uitdroging is vooral bij ouderen een onderschat probleem en kan in belangrijke mate bijdragen aan gezondheidsproblemen. Het is een aanleiding voor ruim 20.000 extra ziekenhuisopnames per jaar. Obli stimuleert ouderen om goed te drinken en registreert de vochtopname. Zie www.obli.info.