Woon-werkverkeer kan duurzamer, gezonder en goedkoper – kijk op GAON.nl
Reizen wordt binnenkort een ‘heel ander verhaal’. We staan voor een kantelpunt waarin de enorme rekenkracht van computers ons helpt om verkeersstromen slim en schoon te organiseren én de wetenschap aantoont dat bewegen onze gezondheid kan verbeteren en ziektes kan voorkomen. De mobiliteit van de toekomst is verrassend mooi en gaat ons helpen.
Kosteloos maatwerk voor werkgevers via Mobiliteitsplatform GAON
Sinds 2020 zijn mobiliteitsmakelaars Christiaan van Veen en Peter Rossewij van Dumoco enthousiast aan de slag om bedrijven en instellingen in onze regio kosteloos inzicht en advies te bieden over het vervoersgedrag van hun werknemers. Doel hiervan is om het woon-werkverkeer maar ook dienstreizen duurzamer te maken (minder CO2-uitstoot), slimmer te organiseren (waardoor bijvoorbeeld files op de A12 korter worden of verdwijnen) en de vitaliteit van medewerkers te vergroten (doordat zij meer bewegen). Een mooi neveneffect is kostenbesparing.
CO2-uitstoot verplicht vastleggen
Inmiddels zijn de grootste 150 werkgevers in de Achterhoek benaderd en werden de vervoersbewegingen van meer dan 17.000 werknemers in kaart gebracht. Met dat aantal kunnen de mobiliteitsmakelaars perfect laten zien waar en met welke interventies verbeteringen mogelijk zijn. Geen overbodige luxe, want vanaf 1 juli 2024 geldt voor werkgevers met meer dan 100 medewerkers een verplichting om jaarlijks inzicht te geven in de CO2-uitstoot van zakelijke reizen en woon-werkverkeer. Ook het aantonen van maatschappelijk verantwoord ondernemen in jaarverslagen en accountantsrapporten wordt een steeds sterkere trend, waaraan een duurzaam mobiliteitsbeleid zeker bijdraagt.
Een optimaal mobiliteitsbeleid
De aanpak van de mobiliteitsmakelaars loopt heel 2024 nog en geeft werkgevers inzicht, informatie en advies op maat om hun mobiliteitsbeleid te optimaliseren. Dit gebeurt via onderzoek, scans, (digitale) gesprekken en webinars. Zie www.gaon.nl/zakelijk. Vanuit GAON, 8RHK ambassadeurs en provincie Gelderland zijn ook diensten beschikbaar gesteld voor werkgevers of werknemers. Denk aan de Gaon Challenges, een e-bike probeeractie en een actieplan Fietsstimulering. Bekijk het overzicht (ook voor diensten en adviseurs uit de markt) op www.gaon.nl/mobiliteitsmarkt.
Wat levert het op?
Waarom doen werkgevers mee? Christiaan van Veen: “Betere bereikbaarheid en elektrificeren van het wagenpark spelen een rol, en daarnaast gezond gedrag van medewerkers stimuleren. En met een doordacht vervoersbeleid kun je het kostenplaatje van je organisatie op verschillende manieren positief beïnvloeden. Bijvoorbeeld doordat je minder parkeerplaatsen nodig hebt, minder vervoerskosten maakt of minder ziekteverzuim en personeelsverloop hebt. Ons advies is maatwerk, het sluit altijd aan bij de behoefte van de werkgever. En het blijkt dat de meeste medewerkers positief reageren en graag meedoen.”
Maar niet alleen minder CO2-uitstoot en kostenbesparing triggert organisaties om in actie te komen. Ook uitdragen dat je een aantrekkelijke werkgever bent met duurzaamheid en gezondheid hoog in het vaandel, speelt een rol in deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt. Bovendien zijn ook klanten hier steeds alerter op.
Korte autoritjes
Startpunt is een doeltreffend (en gratis) onderzoek: de postcodescan, bedoeld voor bedrijven met meer dan vijftig medewerkers. De postcodes van de woon- en werkadressen gaan in een rekentool, die een schat aan inzichten oplevert en laat zien wat voor jouw organisatie de beste (goedkoopste, gezondste, duurzaamste) manier is om je medewerkers te laten reizen.
Wat blijkt? In de Achterhoek woont maar liefst 70% van de werknemers in een straal van 15 km van hun werk. Toch pakken velen van hen voor deze korte ritjes de auto. Een relatief dure oplossing, als je de vergoeding per kilometer er naast legt. Verder is deze manier van reizen natuurlijk minder gezond dan wanneer je op de fiets of e-bike stapt; het is wetenschappelijk aangetoond dat het ziekteverzuim merkbaar daalt wanneer werknemers meer gaan bewegen, al is het maar één dag per week.
Minder reizen, anders reizen, duurzaam reizen
Uit de postcodescan komen vaak vier groepen van medewerkers die de auto thuis kunnen laten of minder gebruiken. Kort gezegd zijn dit de fietsgroep, de OV-groep, de thuiswerk-groep en de ritdeel-groep. De mobiliteitsmakelaars vertalen de ambities vervolgens naar oplossingen waar de organisatie concreet mee aan de slag kan. Bijvoorbeeld met een actieplan voor fietsstimulering, zoals de mobiliteitsmakelaars samen met het Graafschap College hebben ontwikkeld.
Of de introductie van elektrische deelauto’s, zoals Stichting Marga Klompé heeft gedaan, voor de vele (korte) ritten die haar werknemers maken voor het aanbieden van thuiszorg.
Christiaan: “Ons advies na de scan ziet er uit als een drietrapsraket: minder of niet reizen, anders reizen, duurzaam reizen. Minder of niet reizen kan door hybride werken, anders reizen kan door een ander vervoermiddel, zoals de e-bike, OV en/of carpool. En als de auto toch echt de enige oplossing is, kijk dan of je deze duurzamer kunt inzetten, door bijvoorbeeld elektrificatie of delen. We sluiten altijd aan bij de behoefte van de werkgever.”
Snel en zonder kosten aan de slag met de Doe het zelf Scan
Wil jij als kleinere werkgever (minder dan 50 medewerkers) aantrekkelijk blijven, je medewerkers vitaal houden, bereikbaar blijven of jullie CO2-uitstoot verminderen? Wat je belangrijkste ambities ook zijn, gebruik je mobiliteitsbeleid om die te helpen realiseren. Vul kosteloos de Mobiliteitsindex in en je weet direct wat beter kan en waar je kansen liggen. Je ontvangt een persoonlijk rapport met concrete adviezen en tips waar je morgen al mee aan de slag kunt.
Heb je liever wat hulp hierbij? GAON helpt je graag om je score te verbeteren! Kosteloos, net als het gebruik van de Mobiliteitsindex.
Zie www.gaon.nl/doe-het-zelf-scan.