Zaterdag 31 oktober online aftrap JongRES – denk mee over duurzame energie

Ben jij tussen de 18 en 35 jaar en wil je meedenken over duurzame energie in de Achterhoek? Zaterdag 31 oktober organiseert Thijs Huls de online aftrap van Jong RES Achterhoek, waarin hij live alles uitlegt over de Regionale Energie Strategie, Jong RES en de energietransitie. Meld je aan!

Nederland is opgedeeld in 30 regio’s, die elk een eigen Regionale Energie Strategie (RES) op moeten zetten. In de RES komen vraagstukken naar voren als: hoeveel energie bespaard kan worden, waar komen zonne- en windparken en hoeveel en welke warmtebronnen zijn er in de regio? Kortom, het gaat over de toekomstige energievoorziening. En daarom is het belangrijk dat jongeren betrokken worden bij de RES!

In de Regionale Energie Strategie moet worden beschreven hoe de energietransitie, van fossiele brandstoffen naar een duurzame energievoorziening, er richting 2030 uit gaat zien. Daarin komen naast energiebesparing ook vraagstukken aan de orde die gaan over hoeveel wind- en zonne-energie gaan we realiseren én waar dan? De RES gaat dus over ons toekomstige landschap en de energievoorziening daarin. Daarom zijn de Jonge Kimaatbeweging (JKB) en Klimaat- en energiekoepel (KEK) een initiatief gestart om jongeren te kunnen betrekken: JongRES.

Thijs Huls, 27 jaar en inwoner van Winterswijk, is aangesteld als vertegenwoordiger van JongRES voor de regio Achterhoek: “De energietransitie gaat invloed hebben op het toekomstige landschap van de Achterhoek, dat hoeft niet per se negatief te zijn, sterker nog: het biedt zelfs kansen! Het is wel belangrijk dat de toekomst dan zelf ook betrokken is bij de opzet van de RES en daar ga ik mij het komende jaar voor inzetten”. Inmiddels hebben zich tien Achterhoekse jongeren aangemeld om bij te willen dragen aan JongRES, nadat er deze zomer een video-oproep is verspreid via social media.  Thijs krijgt daarbij vaak de vraag hoeveel tijd je kwijt bent aan JongRES als je je aansluit. Het antwoord is simpel: dat bepaal je zelf.

Het streven is om per Achterhoekse gemeente minimaal één jongere tussen de 18 en 35 jaar te vinden die samen met Thijs een standpunt wil formuleren vanuit de Achterhoekse jongeren. “Met een gezamenlijk standpunt staan we sterker en laten we zien dat wij als toekomstige generatie nauw betrokken willen zijn bij het maken van deze toekomstplannen”, aldus Thijs.

Aanstaande zaterdag 31 oktober vanaf 15:00 uur organiseert Thijs een online aftrap van JongRES Achterhoek, waarin hij je live alles uitlegt over de RES, JongRES en energietransitie en natuurlijk vragen gesteld kunnen worden. Aanmelden voor de online aftrap kan door een mail te sturen naar achterhoek@jongresnederland.nl, maar de link voor de online aftrap zal ook te vinden zijn op de Facebook en Instagram pagina van JongRES Achterhoek. Tot slot een oproep van Thijs: “Achterhoekse jongeren, sluit je aan bij JongRES en denk en praat mee over jouw toekomst!”