Zonneboot-race tijdens ‘groen’ festival

Zaterdag 28 mei racet het zonnebootteam van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) voor het derde jaar op rij op de Oude IJssel in Doetinchem. Het festival ‘Tech Village’ vindt plaats op de Bleek. Dit evenement staat volledig in het teken van techniek en duurzaamheid. Er zijn workshops georganiseerd voor jongeren en verschillende bedrijven stellen hun duurzame producten tentoon. Daarnaast wordt op de Oude IJssel een race gevaren tussen enkele Nederlandse zonnebootteams.

Thuiswedstrijd
Voor het team van de HAN kan wel gesproken worden van een thuiswedstrijd. Het studententeam werkt namelijk bij Doetinchems bedrijf QConcepts aan de boot. Een snelle boot op zonne-energie vergt enige expertise, vooral aangezien deze zonneboot geheel vanaf nul is ontwikkeld. Bij QConcepts is de nodige technische kennis en ervaring aanwezig om de studenten hierbij te begeleiden. Bovendien is een geschikte werkplaats aanwezig, waar naast de hoofdwerkzaamheden op woensdagavond, de vaste klusavond, vaak tot laat wordt doorgewerkt.

InnovatieHUB IIME
Deze samenwerking tussen QConcepts en de HAN is afgelopen januari beklonken met de opening van InnovatieHUB IIME (Innovatie In Mobiliteit en Energie) door Niels Joosten en Michiel Scheffer. Dat dit een waardevolle samenwerking is, blijkt wel uit het feit dat bij QConcepts enkele ex-leden van het HAN-zonnebootteam in dienst zijn. Zo bijvoorbeeld Doetinchemmer Rick Heida. Als oud zonnebootpiloot is hij tegenwoordig Design Engineer bij QConcepts. “Elke keer is het geweldig om te zien hoe de boten doorontwikkeld worden. Met name de slalomraces zijn erg spectaculair. De grenzen van de boot worden steeds verlegd en opnieuw opgezocht.”

Om 14.00 uur begint een sprintrace. Daarbij wint het team dat over 400 meter de snelste tijd neerzet. Vervolgens begint om 15.00 uur een duurrace, die de strategieën van de teams met betrekking tot energiemanagement op de proef zal stellen. Op het festival zijn een hapje en een drankje te krijgen bij verschillende foodtrucks.

Meer informatie over Tech Village en de HAN Solarboat is te vinden op de Facebookpagina van het event.