Achterhoek krijgt officiële eigen vlag

Zwarte Cross, Grolsch en Stichting Pak An starten een ontwerpwedstrijd en daarmee de zoektocht naar de ultieme Achterhoekse vlag! Want die is er nog niet, tenminste niet één die breed gedragen is en die we overal zien wapperen.

Engeland heeft de Union Jack, de LHBT beweging heeft de regenboogvlag, Friesland pronkt met de rode pompeblêden, in Twente hangt het Twentse Ros en Amsterdam staat bekend om de rode vlag met in de zwarte baan drie witte Andreaskruisen. Wat heeft de Achterhoek? NIKS! De Achterhoek heeft het de afgelopen duizend jaar zonder vlag moeten stellen. Daar moet dringend verandering in komen. Zwarte Cross en Grolsch willen dat er óók voor de Achterhoek een officiële vlag komt. Deze vlag moet symbool staan voor alles waar deze regio voor staat en trots op is; zijn waarden, zijn symbolen, zijn dieren, zijn dorpen en steden! Zwarte Cross en Grolsch hebben als initiatiefnemers een ontwerpwedstrijd in het leven geroepen, waaraan tot 18 juni iedereen kan deelnemen die zich verbonden voelt met de Achterhoek. Mensen die niet ontwerpen kunnen daarna een stem uitbrengen op hun favoriet. Zo is iedereen betrokken waardoor het winnende ontwerp de komende duizend jaar zal wapperen voor de Achterhoek!

Tekst gaat verder onder video.

Vlag als symbool voor feestelijkheid en trots
Behalve de strijden tussen hertogen en graven en de Slag om Grolle zijn er verder geen historische hoogtepunten in de Achterhoek te noemen. Na tienduizend jaar, zonder grote hoogtepunten aan de geschiedenisboeken bij te dragen, kreeg onze regio de naam: Achter hoeck. Toch gaat het niet slecht, het leven in de Achterhoek is zelfs wel goed te noemen. Mooie natuur, aardige mensen, schone lucht en de Achterhoekers houden van ‘anpakken’. Volgens Zwarte Cross en Grolsch mogen we best wat trotser op onze identiteit zijn en daar kan een vlag als symbool aan bijdragen. Stefan Groothuis, projectleider namens Zwarte Cross en Grolsch: “Een vlag staat onder meer voor trots en feestelijkheid. De Achterhoek is een prachtige regio die trots kan zijn op zijn vriendelijkheid, nuchterheid, innovaties en creatieve ideeën. Maar door alle bescheidenheid wordt dat niet altijd getoond. Met een eigen vlag kan dat feestelijke en trotse gevoel door iedereen worden uitgedragen.”

Zoektocht naar de Achterhoekse vlag
Niet alleen Zwarte Cross en Grolsch supporten de komst van een Achterhoekse vlag. Regio Achterhoek met zijn zeven Achterhoekse gemeentes, voetbalclub De Graafschap, stichting Achterhoek Toerisme, Achterhoek2020 en onze ambassadeurs Guus Hiddink, Bennie Jolink, Alan Gascoigne, Lonneke Slöetjes, Nadia Zerouali, Robert Gesink, Tante Rikie en Annette Bronsvoort moedigen dit initiatief ook aan. Burgemeester van Winterswijk, Joris Bengevoord, is ook voorstander van een officiële Achterhoekse vlag: “We delen allemaal het ‘Achterhoek gevoel’ maar met een vlag kunnen we dat ook laten zien!” Vanaf vandaag kan iedereen die zich ook zo verbonden voelt met de Achterhoek een ontwerp aanleveren via www.achterhoeksevlag.nl. Volgens Stefan Groothuis gaat de ontwerpwedstrijd niet zozeer alleen over de vlag, maar ook over datgene waar de Achterhoek voor staat: “De uitnodiging om deel te nemen aan de ontwerpwedstrijd is ook een uitnodiging tot een gesprek over zaken waar men trots op is in de moderne Achterhoek. Er zijn slechts twee voorwaarden waar de vlag aan moet voldoen, namelijk; het ontwerp moet tijdloos en herkenbaar zijn. Het moet vol overgave zichtbaar zijn in de hele Achterhoek dus hoe meer mensen zich met het ontwerp kunnen associëren, hoe beter. In het verleden zijn er wel initiatieven geweest, maar niet door alle inwoners van de Achterhoek omarmd en allemaal in de vergetelheid geraakt. Wij willen de hele Achterhoek meekrijgen en voor eens en altijd die vlag hijsen!”

Over de ontwerpwedstrijd
De ontwerpen kunnen worden aangeleverd via de website www.achterhoeksevlag.nl tot en met 18 juni. Het publiek kan daarna stemmen op zijn/haar favoriete ontwerp. De ontwerpen met de meeste publieksstemmen worden beoordeeld door een vakjury bestaande uit onder andere Annette Bronsvoort (burgemeester van de gemeente Oost Gelre), Hans Martijn Ostendorp (algemeen directeur van De Graafschap), Otwin van Dijk (burgemeester Oude IJsselstreek), Bennie Jolink (muzikant & kunstenaar), Henk Jan ten Brincke (brouwer bij Grolsch en Prins Carnaval), Inge Pelgrom (grafisch ontwerper bij Opmerkers in Doetinchem) en Joris Nieuwenhuis (Wereldkampioen veldrijden). Het definitieve ontwerp wordt bekend gemaakt op 3 juli. De vlag zal vervolgens in productie worden genomen en is daarna verkrijgbaar in de webshops van Zwarte Cross en Grolsch.