bestuurders op het podium en een blik in de zaal
|

‘Alle handen aan dek’ voor De Gezondste Regio Achterhoek

De Achterhoek vergrijst en de kloof groeit: tussen mensen die zichzelf wel weten te redden en mensen die dat niet lukt. Ondertussen groeit de zorgvraag en neemt het aantal zorgverleners af. Mieke Zemmelink, algemeen bestuur Regioplan ‘De Gezondste Regio Achterhoek’: “We hebben straks niet meer alle handen aan bed, dus het is nu ‘alle handen aan dek’ om van de Achterhoek De Gezondste Regio te maken en dat te behouden. Het Regioplan is onze leidraad. Ik ben blij met de grote opkomst tijdens deze ‘Kick Off’ van het plan, wat weergeeft dat professionals en aanwezige inwoners bewust zijn van de uitdagingen die er zijn. Én dat we door goed samenwerken veel kunnen organiseren voor gelukkige en gezonde Achterhoekers, de praktijkvoorbeelden die vanavond aan bod kwamen laten dat ook zien.”

Bestuurders en Frans Miggelbrink op het podium

‘Goede gezondheid is aan iedereen’
In het Regioplan ‘De Gezondste Achterhoek’ van eind 2023 is de basis gelegd voor een samenwerking tussen zorgorganisaties, gemeenten en zorgverzekeraar Menzis. Met als doel de gezondheid van Achterhoekers te stimuleren en de zorg slimmer te organiseren. Gezondheid, preventie en leefstijl zijn daarbij leidend, niet ziekte en behandeling: een ander houvast waarmee de zorg toegankelijk, kwalitatief en goed betaalbaar kan blijven voor iedereen in de Achterhoek. Joop Wikkerink, wethouder Aalten en regiehouder van het thema Prettig werken in Zorg en Welzijn: “Een op de zes mensen werkt nu al in de zorg, waar dat in nabije toekomst stijgt naar een op de vier als we niks doen. Die mensen zijn er niet, dus we moeten wat doen! We zetten met het plan in op de uitstroom in zorg verminderen, de instroom versnellen, regionaal goed werkgeverschap bieden in de zorg en innovatie in werkwijze opzoeken, zoals met artificial intelligence. We kijken daarbij sterk naar wat er al is binnen de regio, initiatieven die hieraan bij kunnen dragen zoals het Talentenfonds Opijver. We lopen tegen grenzen aan qua geld en personeel, dus het is ook echt aan iedereen, ook aan inwoners om dat bankgesprekje te voeren ‘praat vandaag over morgen’.”

Inzet op vier hoofdthema’s
Inwoners, zorgprofessionals en geïnteresseerden werden afgelopen maandagavond 1 juli welkom geheten tijdens de kick off van het Regioplan ‘De Gezondste Regio Achterhoek’ in topsporthal SaZa in Doetinchem. Onder leiding van avondvoorzitter Frans Miggelbrink spraken de bezoekers met de bestuurlijke trekkers van de vier thema’s van het Regioplan (te weten Gezond leven en preventie, Veerkrachtig ouder worden, Mentaal gezond en Prettig werken in Zorg en Welzijn). Ook kwamen voorbeelden uit de praktijk aan bod, toegelicht door verschillende projectleiders (Beweegmakelaar in de wijk, Samen Sterker Thuis, Kleurrijke zorgverleners) en ervaringsdeskundigen (GGNet Herstelcentrum).