|

Boeiend programma voor basisschoolleerlingen tijdens de Week van de Techniek

Van 3 tot en met 19 april 2024 vindt de Week van de Techniek weer plaats, dit jaar op de basisscholen in gemeentes Doetinchem, Bronckhorst en Oude IJsselstreek.
Omdat techniek en technologie in de nabije toekomst onlosmakelijk verweven zullen zijn met alle denkbare beroepen, maken alle basisschoolleerlingen van 23 deelnemende scholen er kennis mee tijdens de techniekweek. De technieksector neemt een grote plaats in op de krappe regionale arbeidsmarkt en de leerlingen zijn tenslotte de medewerkers van de toekomst.

Programma week van de techniek:

De kinderen van de groepen 1 en 2 gaan in deze les aan de slag met het technische principe van krukassen, oftewel de omzetting van een ronddraaiende beweging naar een op en neer gaande beweging. Op deze manier leren ze over de beginselen van krachten, bewegingen en overbrengingen.
De workshop wordt verzorgd door Het Fluoriet en NatasUnik.

De groepen 3 en 4 maken kennis met Mad Science. Op een prikkelende manier worden ze door een groep ‘gekke professoren’ meegenomen in de wereld van ruimtereizen. De leerlingen leren onderzoek te doen naar materialen en natuurkundige verschijnselen, zoals licht, geluid, elektriciteit, kracht, magnetisme en temperatuur.

De kinderen van groep 5 gaan aan de slag met energie. Door een unplugged programmeerspel komen zij meer te weten over energie en leren ze hoe ze zelf een positieve bijdrage kunnen leveren aan hun eigen leefomgeving. Deze workshop wordt verzorgd door Het Fluoriet en NatasUnik.

Voor de groepen 6 is er een programma rondom Ruimtetechnologie, dat gegeven wordt door Mad Science. De leerlingen ontdekken hoe laserstralen zichtbaar gemaakt kunnen worden, gaan in groepjes aan de slag met een laserlabyrint, maken met radartechniek een hoogtekaart en maken kennis met lidar.

De leerlingen van groep 7 krijgen een gastles aangeboden door een vrouwelijke technische beroepsprofessional. Zij laat de leerlingen zien hoe hip en cool techniek kan zijn. Daarnaast maken ze een klein technisch werkje. Door vrouwelijke rolmodellen in te zetten wordt techniek extra onder de aandacht gebracht bij meisjes. Uiteraard is deze les ook leuk en interessant voor jongens!

De leerlingen uit groep 8 krijgen les over ‘Jouw Energie van Morgen’ in een speciaal ingerichte truck. Vragen als: wat is jouw energie in 2030, hoe verwarm jij je huis in 2040 en rijden er nog auto’s in 2050, staan hierbij centraal. Deze les wordt gegeven in de truck, die in de buurt van de school staat.

Aanmelden is niet meer mogelijk.