Bronckhorst Wandelgemeente 2018? Stem t/m 20 april!

Tot en met 20 april kunt u stemmen op www.wandelgemeentevanhetjaar.nl. Veel Bronckhorster inwoners maken in hun vrije tijd graag een heerlijke wandeling in de prachtige natuur van de gemeente. Datzelfde geldt voor (tien)duizenden toeristen die er komen om te wandelen in onze mooie omgeving. Vooral het afwisselende coulissenlandschap en bekende routes, zoals het Pieterpad, Trekvogelpad, Boelekeerlspad en de Ockhorstroute, trekken jaarlijks velen van hen naar Bronckhorst. Vaak enthousiast gemaakt door inspirerende promotiecampagnes van stichting Achterhoek Toerisme. Want wie wil nu niet kennismaken met ‘Het geluk van Nederland? Ook de Wandelkrant te Voet, die de verkiezing Wandelgemeente van het Jaar organiseert, heeft Bronckhorst ontdekt. En ons samen met Hilvarenbeek en Goeree Overflakkee uit 50 inzendingen genomineerd voor de verkiezing Wandelgemeente van het jaar! Een enorme eer. De stem van het publiek bepaalt voor het belangrijkste gedeelte wie de titel wint. Tot en met 20 april kan gestemd worden op www.wandelgemeentevanhetjaar.nl. Wij hopen op veel stemmen.

Naast de publieksstemmen beoordeelt de redactie van de krant de genomineerde gemeenten door een route in het gebied te wandelen. Redacteur Tom Kooiman wandelde voor de krant de 15 km lange Hackfortse Enkroute rondom Vorden. Hij was erg enthousiast: “In Bronckhorst wandel je in een coulissenlandschap dat je van de ene in de andere verbazing laat vallen. Houtwallen, rijen knotwilgen of sprookjesachtige bossen omzomen de terreinen. Na elke houtwal, bospartij of bocht opent zich een nieuw decor en word je verrast door het uitzicht, soms op nog meer mooie natuur en soms op een hooiberg, monumentale boerderij of één van de vele kastelen of landgoederen die de gemeente kent. In Bronckhorst zie je de Achterhoek op zijn best.”

Verder beoordeelt de krant zaken als afwisseling in het landschap, onderhoud van de routes, bereikbaarheid en informatie, rustpunten, horeca onderweg, het percentage onverharde paden en of er bijzondere themaroutes (GPS-routes, kinderroutes etc.) en wandelevenementen zijn (zoals de Achterhoekse Wandel4Daagse en dit jaar de Samenloop voor Hoop).

Wethouder recreatie en toerisme Jan Engels, zelf een fervent wandelliefhebber, is het helemaal eens met de conclusie van de Wandelkrant. “In onze gemeente is het inderdaad geweldig wandelen. De nominatie is wat mij betreft een kroon op de inzet van veel partijen om de routes te onderhouden en nog mooier en beter te maken. Voor elk type wandelaar is er wat wils. Ik vind dat Bronckhorst de titel Wandelgemeente van het jaar dan ook zeker verdient en heb mijn stem al uitgebracht. Wie volgt?”