‘Dag van de buurtaal’ voor 500 leerlingen NL-DE

21 april 2016 vindt in Bocholt de derde ‘Dag van de buurtaal’ plaats. Dit jaar doen weer zo’n 500 leerlingen van zes Nederlandse en zeven Duitse middelbare scholen uit de Achterhoek en Borken mee aan dit unieke evenement met in totaal 20 workshops.

Workshops
Gemengde groepen Duitse en Nederlandse leerlingen gaan met allerlei thema’s aan de slag, waarbij het praktisch gebruik van elkaars buurtaal centraal staat. Voor onderbouwleerlingen vinden er in de gebouwen van het textielmuseum, de muziekschool en “Tanz-Center Heitmann Wels” onder andere mode-, schilder-, muziek- en dansworkshops plaats, terwijl er buiten allerlei sport- en spelactiviteiten zijn. Denk aan een estafetteloop rondom de recreatieplas Aasee, een potje voetbal, samenwerken op een ‘bouwplaats’, een klimparcours, enz. Voor bovenbouwleerlingen zijn er in het raadhuis van Bocholt onder andere discussies over de toekomst van de grensregio gepland. Bovendien leggen leerlingen de activiteiten gedurende de dag vast in pers- en fotografieworkshops.

Spreek je buurtaal
De dag duurt van 10.00 tot +/- 15.15 uur, met op die tijdstippen de gemeenschappelijke aftrap en afsluiting op de binnenplaats van het Textielmuseum aan de Uhlandstraße 50. ‘Dag van de buurtaal’ is één van de vele activiteiten op 21 april in het kader van de landelijke ‘Dag van de Duitse taal’, maar is uniek in het letterlijk grensoverschrijdende karakter. De vorige edities in 2014 en 2015 zijn door deelnemers zeer positief beoordeeld. De initiatiefnemers hebben dan ook geen moment getwijfeld aan het belang van deze derde editie. Paul van Dun, projectleider namens Regio Achterhoek: “Voor een echte grensregio is het belangrijk dat haar inwoners de taal van de buren beheersen. De basis daarvoor wordt op school gelegd en deze Dag van de buurtaal helpt daarbij.”

Het evenement brengt de jongeren niet alleen op de dag zelf bijeen, want het is de bedoeling hen door bijvoorbeeld contacten via sociale netwerken ook in de toekomst samen te binden. Bovendien geeft de organisatie van zo’n dag scholen uit Nederland en Duitsland de mogelijkheid toekomstige partnerschappen op te bouwen.

Dag van de buurtaal zou niet mogelijk zijn zonder de geweldige inzet van talrijke docenten én uiteraard leerlingen van de deelnemende scholen in het voortgezet onderwijs. Ambassadeurs van de dag zijn Thijs van Beem en Peter Nebelo, de burgemeesters van Winterswijk en Bocholt. Regio Achterhoek en stad Bocholt werken wederom samen met het LWL-Textilwerk Bocholt en het Europe-direct Informationszentrum Bocholt om deze dag te realiseren. Financiële ondersteuning komt onder andere van “INTERREG Deutschland-Nederland” en een aantal Nederlandse en Duitse gemeenten.

Deelnemende scholen Dag van de Buurtaal 2016

Lees meer over de Dag van Duitse taal