“De Achterhoek heeft goud in handen”

De Achterhoek is in september 2018 van start gegaan met een nieuwe samenwerkingsstructuur. Overheden, ondernemers en maatschappelijke organisaties werken nog sterker samen om de Achterhoek een economisch vitale regio te houden.
AchterhoekBIZ ging in gesprek met burgemeesters Mark Bouwmans van Doetinchem, Otwin van Dijk van Oude IJsselstreek en Joris Bengevoord van Winterswijk. Ze spraken over de nieuwe samenwerkingsstuctuur, grensoverschrijdende samenwerking en de kansen voor de Achterhoek. De heren zijn het eens, “het is nu tijd om stappen te maken.”

In de Achterhoek is er een breed draagvlak voor samenwerken. Niet alleen tussen overheden, ondernemers en maatschappelijke organisaties, ook grensoverschrijdend. De Achterhoek werkt al jaren samen met Duitsland, maar het is tijd om nieuwe stappen te zetten, belemmeringen weg te halen en de kansen optimaal te benutten. Een daarvan is, volgens Joris Bengevoord, de uitbreiding van het industrieterrein in. “Daar zijn meer medewerkers nodig, hier kan je het onderwijs aan koppelen en samen optrekken.” Het is van belang dat er drie O-breed over de grens wordt gekeken.

Met de toekenning van de 20 miljoen uit de Regio Deal kan geïnvesteerd worden in de regio. Otwin van Dijk benadrukt dat de focus op wonen en arbeidsmarkt komt te liggen. De Regio Deal is de eerste aanzet om innovatie te stimuleren, mensen te trekken en de infrastructuur aan te pakken. Er zijn al veel mooie dingen bereikt in de Achterhoek. Denk aan initiatieven als SmartHub Achterhoek en Grenzhoppers. Zulke initiatieven en ontwikkelingen moeten we blijven stimuleren. “De arbeidsmarkt en infrastructuur zijn de belangrijkste pijlers voor het versterken van de economische kracht in de regio.”

Voor goede gesprekken en concrete inhoud voor de Agenda2030 is voeding nodig. Mark Bouwmans roept ondernemers op de goede ideeën die zij hebben uit te spreken aan de vertegenwoordigers van de Thematafels of aan hem. In de Achterhoek is ontzettend veel creativiteit en er zijn veel mogelijkheden. Samen heeft de Achterhoek een goed verhaal!

Met dank aan AchterhoekBIZ.
Wilt u het hele artikel lezen, klik dan hier.