Den Haag: “Achterhoek niet normaal!”

Op 10 mei 2017 bood een Achterhoekse delegatie voor de zesde keer het Lentediner voor Eerste– en Tweede Kamerleden aan in Den Haag. Het doel was om de Achterhoek als dé SmartHub-regio van Nederland op de kaart te zetten en met Kamerleden in gesprek te gaan over opgaven op het gebied van Smart Industry, leefbaarheid en bereikbaarheid. Zo’n vijftig (deels jonge) Achterhoekse ondernemers en bestuurders van gemeenten, provincie en maatschappelijke organisaties brachten met succes de kracht van de Achterhoek naar voren en maakten werkafspraken met de Haagse politici. ‘Samen de Achterhoek nog krachtiger maken’ was de teneur van de avond in  Nieuwspoort.

Bekijk de video die Regio8 maakte tijdens het Lentediner

Zestien Eerste- en Tweede Kamerleden waren aanwezig, waaronder Annemarie Jorritsma (VVD), Pieter Omtzigt (CDA), Remco Dijkstra (VVD) en enkele nieuwe Kamerleden, zoals Lisa Westerveld (GL), Jessica van Eijs en Rob Jetten (D66). Clemens Cornielje, Commissaris van de Koning van Gelderland, riep het Rijk op om gebruik te maken van ‘de meest innovatieve regio van Gelderland’ en om hetgeen deze regio te bieden heeft een mooie plek in het regeerakkoord te geven. Ineke Dezentjé-Hamming (voorzitter van de FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie), noemde de Achterhoek een zeer actieve regio die onderscheidend is op het gebied van innovatieve maakindustrie: “Een regio die gekoesterd moet worden”. Zij waarschuwde voor het groeiende gebrek aan juist opgeleide medewerkers. Daarom is nú gezamenlijke actie nodig.

SmartHub Achterhoek & jongeren
Smart Industry, leefbaarheid en bereikbaarheid stonden tijdens het Lentediner centraal. Alle drie zijn van groot belang om de regio vitaal en aantrekkelijk te houden. Jonge, bevlogen Achterhoekers hielden pitches over de kracht van het concept ‘Innovatiehubs’ en het unieke, nog te bouwen Campus Hotel voor studenten, ondernemers en bedrijven. Ook ‘smart mobility’ kwam aan bod, een manier om het vervoer voor inwoners in zowel steden als regio’s te regelen met (digitale) technologie. Jaco Geurts (CDA) beleefde vervolgens een unieke 3D-ervaring toen hij met een HoloLens van het Achterhoekse bedrijf Singa de wereld van Smart Industry binnenstapte.

Aan tafel!
Onder het genot van gerechten van Achterhoekse (sterren)koks ontstonden daarna levendige tafelgesprekken. De Kamerleden toonden veel enthousiasme en een uitgesproken wil om de Achterhoek samen verder te brengen. Erik Ziengs (VVD): “Maak een doordacht voorstel voor nieuwe, innovatieve onderwijsconcepten die aansluiten bij de behoefte van het bedrijfsleven, zodat wij met goede voorstellen naar de Kamer kunnen.” Ook beseffen Kamerleden steeds meer dat het idee van groei als ultiem doel achterhaald is. Juist regio’s aan de rand van het land hebben door hun grensligging volop kansen; daarvan kan ook de rest van Nederland profiteren. “Meer regionale kracht in Den Haag”, was dan ook het devies. Meerdere personen van de Achterhoekse delegatie maakten afspraken met Kamerleden voor werkbezoeken, informatie-uitwisseling of zelfs uitwerking van voorstellen, zoals een verbeterplan voor het spoor.
“De Achterhoek is niet normaal … maar uitzonderlijk!” besloot Martijn van Helvert (CDA).

Foto: Carlo Stevering