Deze foto’s laten zien hoe Nederland krimpt

Het wordt leeg aan de randen van Nederland. In delen van Zeeland, Limburg, Groningen en de Achterhoek slaat de ontvolking toe.

Nederland heeft een grijze rand. De krimpregio’s vergrijzen. De jongeren trekken er weg. In sommige dorpen ontbreken winkels, scholen en bussen. Fotograaf John van Hamond zocht deze plekken op en fotografeerde hoe de krimp hier zichtbaar is.

Bron: NRC – Arjen Schreuder & John van Hamond
In het fotoverhaal ‘Krimp’ van NRC komen twee voorbeelden uit de Achterhoek aan bod, zoals hieronder weergegeven. Op nrc.nl/krimp zijn alle foto’s van deze aflevering te zien, met meer voorbeelden uit krimpgebieden in Zeeland, Limburg en Groningen.

Duurzame Dorpsauto
Netterden – Vrijwilliger Hennie Geurtsen is chauffeur van de dorpsauto en vervoert Wim Wieggers en Wim Dellemann naar de dichtstbijzijnde bushalte.

De dorpsauto is een initiatief van provincie Gelderland en de stichting ’t Gemeynt uit Netterden, ter vervanging van de buurtbus. Netterden, vijfhonderd inwoners groot, heeft geen openbaar vervoer en de eerste bushalte is meer dan vier kilometer verderop. De dorpsauto rijdt van deur tot deur, langs mensen die om een rit hebben gevraagd.

Bakkerij Heyerman
Gendringen – Marijke Sesink runt bakkerij Heyerman in Gendringen. De bakkerij is tegenwoordig alleen halve dagen geopend. Veel winkels in het dorp zijn verhuisd naar Ulft, waar ook de bewoners van Gendringen hun boodschappen doen. Het brood wordt dan vaak ook daar gekocht. Het pand naast de bakkerij staat nu een jaar leeg. Of en wanneer het in gebruik wordt genomen, is niet duidelijk. Klant Ria Willemsen vult aan: Ik heb al heel wat winkels zien verdwijnen in Gendringen. Dat komt het dorp niet ten goede.