Jongeren bouwen droomwoning op rotte plek Harreveld

Acht inwoners uit Harreveld kochten een leegstaande fabriek aan en lieten hier hun droomhuizen bouwen. Daardoor kunnen ze toch in hun geliefde dorp blijven wonen.

De acht inwoners, tussen de 22 en 31 jaar oud, hadden elkaar nodig om middels Collectief Particulier Opdrachtgeverschap acht woningen op een rij te kunnen bouwen. Hadden de acht zelf geen actie ondernomen, dan was waarschijnlijk niet iedereen meer inwoner van Harreveld geweest. Daarvoor waren er te weinig interessante woningen op de markt.

CPO De Bond

Voor sommigen lonkte het grotere Lichtenvoorde, totdat zich in 2014 een bijzondere kans voordeed. Veevoerbedrijf For Farmers zag in dat het in Harreveld niet meer uit kon breiden en wilde vertrekken. De jongeren zagen hun kans schoon en verenigden zich in CPO de Bond, waarin ze samen het fabrieksterrein wilden overnemen om er later woningen te laten realiseren. Zo geschiedde.

Zelf

„Er is nooit een projectontwikkelaar bij betrokken geweest”, stelt Dorus Wolters, een van de toekomstig bewoners. „We dienden zelf een verzoek in voor een bestemmingsplanwijziging en moesten tal van onderzoeken laten uitvoeren. Allemaal dingen waar we nooit mee te maken hadden gehad.”

Wolters is blij dat het hele dorp positief is gestemd over de nieuwe woningen. Zo ook Gelderse gedeputeerde Josan Meijers: „Ze zijn in een gebied komen te wonen waar echt wat moest gebeuren. Dit was de rotte plek van het dorp.”

Bron: gelderlander.nl

Bekijk ook: