| |

Geslaagde werkbezoeken uit Den Haag in de Achterhoek – over Zorg en Mobiliteit

In de eerste week van november brachten Tweede Kamerleden Judith Tielen en Erik Haverkort een informatief werkbezoek aan de Achterhoek. Er werden goede gesprekken gevoerd over de samenwerking in de acute zorg, digitalisering en het datagedreven werken vanuit de zorg: Met een bevlogen en detaillistisch verhaal van Alex van Reeuwijk over hoe de nieuwbouw van het Slingeland Ziekenhuis vorm en gestalte krijgt en wat daar allemaal bij komt kijken. Mooi hoe vanuit de architect al wordt gezorgd dat alles straks naadloos op elkaar aansluit! Feia ten Have- de Vries nam de Kamerleden mee in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van acute zorg, hoe de verschillende ziekenhuizen samenwerken, hoe opleidingen optimaal aansluiten en hoe er steeds efficiënter met de seizoenen rekening wordt gehouden. Geen heupen in het griepseizoen!
Tot slot namen Jerry Fortuin en Gijs Brouwer de digitalisering voor hun rekening. En niet onbelangrijk: de geboorte van Gerda. Of eigenlijk GERDA. GEintegreerde Regionale Data-infrastructuur Achterhoek.

Vrijdag 3 november bracht Directeur-Generaal Kees Burg, van der van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een bezoek aan de Achterhoek. Het huwelijk (het jawoord voor het belang van goede samenwerking viel al snel) tussen Rijk, provincie en regio startte vandaag in de trouwzaal van gemeente Oost Gelre. Na een warm welkom door locoburgemeester Jos Hoenderboom namen Jurgen Rutgers en Daniël van der Donk de aanwezige ambtenaren en bestuurders mee in de Achterhoekse aanpak en beweging richting ‘publieke mobiliteit’, de N18 en onze inzet op een aantal nieuwe mobiliteitshubs, inclusief een bezoek met een gloednieuwe waterstofbus van Arriva aan de nieuwe mobiliteitshub Lichtenvoorde en Zonnig Zieuwent, die een deelauto van GAON beheren. Het was een goed inhoudelijk gesprek over de kracht van publieke mobiliteit in een ruraal gebied als de Achterhoek, hoe de verschillende vervoersmodaliteiten elkaar kunnen versterken om kosten te besparen, te verduurzamen en verkeersarmoede tegen te gaan.

Beide bezoeken sloten goed aan op onze aanvraag Regio Deal die eind oktober is ingediend bij het Rijk.