Mestprobleem duurzaam aanpakken – GENIAAL

Nijhuis Industries (Doetinchem) heeft in samenwerking met Groot Zevert Vergisting (Beltrum) een duurzame oplossing bedacht om het mestprobleem in zijn geheel aan te pakken. Het systeem GENIAAL verwerkt ruwe mest en zet het om in biobased fosfaat, stikstof, kalium en schoon water. Dit levert een belangrijke bijdrage aan het oplossen van het mest- en fosfaatoverschot in Nederland.

Groot Zevert werkt mee aan dit mestverwerkingsconcept GENIAAL van Nijhuis Water Technology (onderdeel van Nijhuis Industries), omdat zij op zoek waren naar een totaaloplossing voor het mestprobleem en niet naar een oplossing voor een (klein) onderdeel van het probleem. Het moest een duurzame, toekomstbestendige oplossing zijn waar ook vraag naar is. Mede hierdoor hoeven er geen vrachtwagens die 70% gevuld zijn met water naar het buitenland vervoerd te worden.

Medio 2017 wordt naar verwachting de eerste grootschalige toepassing van GENIAAL voor de verwerking van meer dan 100.000 ton mest in bedrijf genomen bij Groot Zevert Vergisting. Het concept won oktober 2016 nog de prestigieuze Jan Terlouw Innovatieprijs.

Tv-serie ‘Het Groene Oosten’, over duurzame ontwikkelingen in Gelderland en Overijssel, besteedde er recent aandacht aan in een aflevering. Het item over GENIAAL kunt u hieronder bekijken.

Bronnen: Het Groene Oosten | Nijhuis Water Technology wint Jan Terlouw Innovatieprijs 2016