Michiel Scheffer brengt Ode aan de Achterhoek

De Achterhoek is mooi, innovatief en vol met kansen. Michiel Scheffer, gedeputeerde economie, innovatie, Europa bij de provincie Gelderland, heeft naar aanleiding van het jaarlijks fest van het Regionaal Centrum voor Technologie en een ode aan de Achterhoek geschreven.

“Als je denkt dat economie en duurzaamheid tegen over elkaar staan, dan is dat niet zo in de Achterhoek. Vreemd dat een regio die midden tussen Kopenhagen en Parijs, Berlijn en Londen, Helsinki en Lissabon de Achterhoek heet. Randstedelijke arrogantie van de Randstad (lid van de perifere-maritieme regio’s), terwijl de Graafschap een uitloper van Beieren is.

In Achterhoek wordt oerend hard gewerkt aan nieuwe technologie, daar worden de daken volgezet met zonnepanelen (Tenten Solar), het water wordt er gezuiverd door Nijhuis Water, de fietsen van Van Raam komen er vandaan. Zonder Achterhoek geen I-Phone, geen vrachtwagen, geen aluminium blik. In de Achterhoek komt iedereen elkaar nog tegen op het werk, want hier lopen VMBO’ers, MBO’ers en HBO’ers door elkaar. Hier geen tweedeling, maar een gemeenschap van naobers (waar vreemden welkom zijn, als ze meedoen). De Achterhoek, dat is het Rijnlands model.

Vanavond hadden we het jaarlijks fest van het Regionaal Centrum voor Technologie, onze technologiemakelaars met de pragmatische Harold Vultink en de goeroe Martin Stor. En 200 mensen aan de boerenkool, want Achterhoekers houden van netwerken, zoals ze van leerkringen houden, van samenscholen en van fietsen (zoals Otto Willemsen). En dan vergeet ik niet de Zwarte Cross.

Is het allemaal pais en vree in de Achterhoek. Nee, de droogte van de zomer van 2018 zet de akkerbouw onder druk. Er is een bodem en landbouw transitienodig: meer loofbomen, water vasthouden en andere gewassen zoals het gerst voor Distilleerderij de Bronckhorst. Maar talent vasthouden is ook een uitdaging. ROC Graafschap is van wereldklasse, maar er is plek voor en HBO locatie. Een plek als de De De Steck is een trefpunt voor onderzoekers en ontwikkelaars.

Ik hou van de Achterhoek, al was het alleen al omdat al mijn beleid daar slaagt. Maar vooral omdat het er gezellig is. D66 maakt werk van een goed klimaat, en investeert ook in de Achterhoek.”

Bron: Michiel Scheffer