Muziek zonder grenzen: Duits-Nederlands Mozer-festival in Groenlo

Ongeveer 250 jonge muzikanten uit Duitsland en Nederland ontmoeten elkaar op zaterdag 22 juni in de Oude Calixtuskerk in Groenlo. Hier treden bands en orkesten uit Kreis Borken en de Achterhoek tussen 14.00 en 19.00 uur afwisselend op tijdens het vrij toegankelijke Mozer-festival.

Regio Achterhoek organiseert het festival, ondersteund door Kreis Borken en de Euregio. Het muzikale programma is door de deelnemende muziekscholen samen met de directrice van de Landesmusikakademie NRW, Antje Valentin, samengesteld. Onder andere de orkesten en ensembles van de muziekscholen uit Bocholt, Vreden, Oost-Gelderland en Winterswijk nemen deel, zoals de “Flick-Flack-Flutes” uit Vreden en het jeugdblaasorkest van de muziekschool Bocholt en Harmonie Amicitia uit Rietmolen.

Aanleiding voor het grensoverschrijdende festival is het 40-jarig bestaan van de Euregio-Mozer-Commissie, die zich inzet voor de intensivering van grensoverschrijdende betrekkingen. Vandaar de titel “Mozer-festival: Muziek zonder grenzen”. Dat zal vooral aan het einde van het programma merkbaar worden wanneer alle muzikanten samen optreden. Hugo Klein Severt heeft speciaal voor de gelegenheid een ‘Mozermars’ gecomponeerd, die bij goed weer op de Markt in Groenlo gezamenlijk door de muzikanten opgevoerd wordt.

De Oude Calixtuskerk bevindt zich in het centrum van Groenlo, op slechts enkele kilometers van Vreden-Zwillbrock. Het laatgotische kerkgebouw aan de Mattelierstraat 5 is vandaag de dag een grote evenementenruimte. Het kerkkoor wordt nog wel voor kerkdiensten gebruikt. In het schip voert een multimediapresentatie de bezoeker in het jaar 1627, op het moment dat de stad, toen nog Grolle genaamd, door een leger van 20.000 soldaten en 5.000 ruiters belegerd werd.

Op de vooravond klassiek concert in Zwillbrock
Het muziekprogramma voor het jubileum van de Euregio-Mozer-Commissie start al op vrijdag 21 juni om 19.30 uur met een klassiek concert in de Barockkirche in Vreden-Zwillbrock. Duitse en Nederlandse musici, die vorig jaar succesvol aan het Euregio-Vocalistenconcours hebben meegedaan, treden er op. Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom bij dit, eveneens gratis toegankelijke, concert.

Alfred Mozer
Alfred Mozer, in 1905 geboren in München, is een Europeaan van het eerste uur. De Duitse sociaal-democraat vluchtte in de jaren ’30 naar Nederland, waar hij na de oorlog bleef en zich inzette voor verzoening tussen Duitsers en Nederlanders. Zo was hij onder andere de eerste voorzitter van de later naar hem vernoemde Euregio-Commissie, die zich inspande voor sociale en culturele grensoverschrijdende contacten. Van 1958 tot 1970 werkte Mozer als kabinetschef van vicevoorzitter Sicco Mansholt van de Commissie van de Europese Economische Gemeenschap (EEG). Alfred Mozer stierf in 1979 in Arnhem.

Deze poster ontvangen om op te hangen? Dat kan! Stuur een mail naar p.vandun@regio-achterhoek.nl
Deze poster ontvangen om op te hangen? Dat kan! Stuur een mail naar p.vandun@regio-achterhoek.nl