Regio Achterhoek krijgt alsnog ruim vijf miljoen van CSZ

Regio Achterhoek heeft in 2004 verzocht om een subsidie van ruim vijf miljoen euro voor de omvangrijke saneringsoperatie van de voormalige ambulancedienst en meldkamer in de Achterhoek. Het College Saneringskosten Zorginstellingen (CSZ) heeft eind 2012 bekend gemaakt dat dit verzoek is gehonoreerd. Daarmee is een langlopend onderhandelingstraject succesvol afgesloten. De acht Achterhoekse gemeenten hoeven deze kosten dus niet op zich te nemen.

Al in 2001 werd de CPA-meldkamer (Centrale Post Ambulancevervoer), toen nog gevestigd in het kantoor van Regio Achterhoek, ondergebracht bij de meldkamer van de nieuwe Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland in Apeldoorn. In 2004 werden verschillende ambulancediensten in het oosten van het land, waaronder die van de Achterhoek, samengevoegd tot de Regionale Ambulancevoorziening Noord- en Oost-Gelderland. Reden hiervoor was nieuwe wetgeving vanuit het Rijk, die opschaling en fusies van hulpdiensten tot gevolg had.

Begin 2011 liet het CSZ weten de subsidie niet te willen toekennen. Na een lange bezwaarprocedure tot aan de Raad van State toe, keert het CSZ het bedrag alsnog uit. De gelden zijn onder andere nodig om nog lopende verplichtingen te betalen en om tekorten te dekken die in het verleden waren ontstaan.

Lees ook: gelderlander.nl/regio/achterhoek/vijf-miljoen-voor-regio-achterhoek-voor-afstoten-ambulance-1.3602440