Scholieren helpen met beroepskeuze

Hoe help je scholieren bij hun beroepskeuze? Het ziekenhuis in Doetinchem, een aantal onderwijsinstellingen in Oost-Gelderland en WGV Zorg en Welzijn zetten er samen de schouders onder.

Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem ontvangt scholieren met open armen. Sinds vorig jaar hanteert het ziekenhuis een bijzondere aanpak die jongeren helpt bij hun beroepskeuze; Slingeland biedt leerlingen van vmbo, havo of vwo de mogelijkheid een kijkje te nemen in het ziekenhuis en brengt ze direct in contact met ziekenhuismedewerkers die een baan hebben dat bij het opleidingsniveau van de scholieren past. De kliniek trekt daarbij samen op met Profijt, een samenwerkingsverband van scholen voor voorgezet onderwijs, mbo en hbo in Oost-Gelderland, en Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn.

Twee kanten

Het mes snijdt zo aan twee kanten. Leerlingen krijgen de kans een beter gefundeerde studiekeuze te maken en Slingeland hoopt op termijn voldoende geschikte arbeidskrachten te kunnen vinden.
Juist in een krimpregio als de Achterhoek met een vergrijzende bevolking en jongeren die wegtrekken, is dat van groot belang. Slingeland (1742 medewerkers) is de grootste werkgever van de Achterhoek. Chirurg Sjoerd van der Meer: “We moeten scholieren interesseren voor ons werk om straks het ziekenhuis te kunnen bemensen. Ons belang is continuïteit. We hebben wel eens medewerkers uit het buitenland moeten halen omdat ze hier niet zijn.”

Een verkeerde studiekeuze kan studenten op hun beurt veel tijd en geld kosten. Studeren wordt steeds duurder en de druk om snel af te studeren is sterk toegenomen. Studenten die uitvallen of van studie veranderen kosten de maatschappij zes miljard euro, heeft het Researchcentrum Onderwijs en Arbeidsmarkt berekend. Coördinator Frans Wijnands van Profijt: “Scholen hebben de plicht harder te werken aan beroepsbeeldvorming, zodat leerlingen een goede keuze kunnen maken. Als scholieren in contact worden gebracht met professionals kunnen ze zelf zien of hun verwachtingen overeenkomen met de werkelijkheid.”

Goede match

Maria Hummelink, opleidingsdeskundige bij Slingeland Ziekenhuis, is blij met de samenwerking. Ze spreekt van een goede match. Via Profijt komt het ziekenhuis rechtstreeks in contact met decanen van een groot aantal onderwijsinstellingen in de regio. “Wij willen scholen bereiken; Profijt is dan een goede intermediair”, zegt ze. Van der Meer: “Op scholen bestaat veel belangstelling voor medische beroepen. Dat merk ik als ik gastlessen geef.”

Leerlingen zijn enthousiast over wat ze tijdens hun bezoek te zien en te horen krijgen. Hummelink: “Een laborante kreeg later een mail van een scholier: ‘Nu weet ik zeker dat ik de goede keuze heb gemaakt.” Van der Meer: “Maar als je er achter komt dat een bepaald vak niets voor je is, ook dan is het bezoek geslaagd.”

Interessant

Vorig jaar ontving het ziekenhuis ongeveer 35 scholieren, telkens in kleine groepjes. Dit jaar zullen dat er meer zijn, mede door het symposium dat Van der Meer organiseert. Ook het aantal beroepen waarmee leerlingen kunnen kennismaken, is toegenomen, variërend van beveiliger tot klinisch chemicus, van laborant tot apotheker en van boekhouder tot logistiek medewerker. Van der Meer: “Een ziekenhuis is een complexe organisatie, er zijn veel verschillende functies, en dat maakt het zo interessant.”

Vmbo-leerlingen krijgen de kans zich te verdiepen in het werk van bijvoorbeeld een medewerker gastenservice of apothekersassistent en vwo-leerlingen kunnen kennismaken met het werk van een arts. Hummelink: “Je merkt wel dat er vooral veel belangstelling bestaat voor het vak van verpleegkundige en arts, vakken die iedereen kent. Het is aan ons om ook minder bekende beroepen, bijvoorbeeld die van technicus of medisch instrumentalist, onder de aandacht te brengen.” Voorafgaand aan hun bezoek ontvangen leerlingen een speciale lesbrief zodat ze zich goed kunnen voorbereiden.

Bron: BestuurdersMagazine WGV Zorg en Welzijn