De Gezondste Regio – gezonde regio

HomeSmart Economy / Smart LivingDe Gezondste Regio – gezonde regio

Gezondheid & Geluk voorop in de Achterhoek
Aftrap Preventie Akkoord Achterhoek 2020-2030

Op 9 juli is het Preventie Akkoord Achterhoek getekend door zo’n vijftig Achterhoekse partners. Het akkoord sluit aan op het nationale Preventie Akkoord dat roken, overgewicht en probleemdrinken wil terugdringen. Jaarlijks sterven hieraan 35.000 mensen, samen de grootste oorzaak van ziekte in Nederland. De Achterhoekse variant gaat een stap verder door ook het geluk van inwoners centraal te stellen; ook dit draagt bij aan gezondheid. Het akkoord borduurt voort op de kort geleden gepubliceerde regionale visie op zorg en gezondheid die laat zien hoe we de gezondheidszorg in de Achterhoek ook in 2030 op een goed niveau én betaalbaar kunnen houden.

Lees het volledige nieuwsbericht hier

Bekijk hier de animatie ‘Samen langer gelukkig en gezond leven in de Achterhoek’. Deze legt kort uit wat de regio visie zorg en gezondheid in de Achterhoek tot stand brengt en hoe organisaties daaraan bij kunnen dragen.

Doel
We richten ons op vernieuwing en verbetering binnen zorg en welzijn zodat de gezondheid van de Achterhoekse inwoners toeneemt. We werken hiervoor aan een agenda met langetermijn-doelen.
In juli 2020 is de gezamenlijke visie gepubliceerd.

Werkwijze
We hanteren twee pijlers: preventie en zorginnovatie. Door te investeren in preventie kunnen we een groot aantal ziektes voorkomen, waardoor minder ingrijpen nodig is. Door als samenleving een gezonde leefstijl (gezonde voeding, niet roken, matig met alcohol en voldoende bewegen) normaal te vinden, zal op de lange termijn minder zorg (ingrepen, medicijnen, hulpmiddelen) nodig zijn.

Daarnaast biedt zorginnovatie de mogelijkheid voor slimme oplossingen zodat alle inwoners van de Achterhoek goede zorg kunnen blijven ontvangen, ook in 2030. Denk aan zorg op afstand via de tablet en de ontwikkeling van een digitale, veilige, persoonlijke gezondheidsomgeving.

Als regio hebben we in kaart gebracht wat de kenmerken zijn van de Achterhoek op het gebied van gezondheid en zorg. Het Regiobeeld Achterhoek is gepubliceerd in mei 2020.

Thema’s van de Thematafel
Gezonde Jeugd
Vitale collega
Zelfregie volwassenen en ouderen
Achterhoek rookvrij

Algemene thema’s

Data en informatiemanagement
Regionaal preventieakkoord

Achterhoek in Beweging draagt vanuit haar samenwerking volop bij aan de ambities van de Thematafel.

Meedenken

Wilt u meedenken over de toekomst van de Achterhoek? Word lid van het Achterhoek Panel. Een paar keer per jaar krijgt u een uitnodiging om een vragenlijst in te vullen over diverse onderwerpen. De uitkomsten van deze onderzoeken nemen we mee in onze plannen.
Aanmelden kan op www.achterhoekspreekt.nl . Uw mening telt!

Meer informatie

Alle lopende projecten vindt u hier
Meer weten over wat de bestuurders van zorginstellingen, organisaties en gemeenten aan deze tafel met elkaar bespreken? Na afloop van iedere bijeenkomst geven we in korte films een terugblik.
Of neem contact op met programmaregisseur Dorien van der Meer +31 6 207 37 137. Ook verschijnt er een nieuwsbrief waarvoor u zich via de programmaregisseur kunt inschrijven

Bijeenkomsten van de Thematafel in 2021 zijn op:

28 januari
4 maart
22 april
10 juni
8 juli
23 september
7 november
2 december

Subsidie aanvraag
Heb je een project(idee)? Neem dan contact op met de betreffende programmaregisseur (lees meer). Bekijk in de Toelichting projectaanvraag 8RHK ambassadeurs of je project binnen de focus van de Achterhoek Visie 2030 past. Of vul direct het 8RHK Aanvraagformulier project – deel I en 8RHK Aanvraagformulier project – deel II in.

“We willen inwoners van de Achterhoek, jong en oud, ondersteunen op het gebied van welzijn en zorg, waarbij ze zelfstandig keuzes kunnen blijven maken. Dat vraagt om een nieuwe aanpak, door slim te verbinden, tussen mensen onderling en met gebruik van digitale hulpmiddelen.” Beatrijs van Riessen, Raad van Bestuur Estinea

Benieuwd naar wie er aan tafel meepraten?
Klik hier voor de deelnemers van de Thematafel De Gezondste Regio

Nieuwsbrieven

De nieuwsbrief van de Gezondste Regio ontvangen?
U kunt zich hier aanmelden.

2021
Nieuwsbrief maart 2021
Nieuwsbrief februari 2021

2020
Nieuwsbrief december 2020
Nieuwsbrief november 2020
Nieuwsbrief oktober 2020
Nieuwsbrief nav bezoek Paul Blokhuis/preventieakkoord
Nieuwsbrief juli 2020
Nieuwsbrief juni 2020
Nieuwsbrief april 2020
Nieuwsbrief maart 2020
Nieuwsbrief februari 2020

2019
Nieuwsbrief december 2019
Nieuwsbrief oktober 2019
Nieuwsbrief juli 2019
Nieuwsbrief mei 2019
Nieuwsbrief februari 2019

2018
Nieuwsbrief december 2018
Nieuwsbrief november 2018