Studeren om de hoek van de Achterhoek!

Prof. Dr. Horst Toonen is hoogleraar Elektrotechniek aan de Westfälische Hochschule in Bocholt. Aan deze hogeschool kun je onder andere je bachelor Mechatronika halen maar ook een master Mechatronical Engineering (richtingen: Robotika en Leichtbau). Toonen maakt zich sterk voor meer buitenlandse studenten op de opleiding: “Nederlandse studenten zijn hier van harte welkom. Daar gaan we ons echt voor inzetten.” Een mooie boodschap voor Achterhoekse jongeren die na de havo of het mbo verder willen studeren. Maar zeker ook voor studenten aan Nederlandse hogescholen in de omgeving die een master in de techniek willen halen. Daarvoor kun je in Nederland alleen in Eindhoven (120 km) of Delft (153 km) terecht. De afstand Doetinchem – Bocholt is 35 km.
De Achterhoek met z’n sterke, innovatieve maakindustrie wil zich als SmartHub profileren en ontwikkelen. Bedrijven hebben grote behoefte aan jong talent dat hiermee aan de slag wil. Een extra reden om de opleidingsmogelijkheden direct over de grens te verkennen.

Duitse taal
Je moet natuurlijk wel Duits kunnen verstaan en spreken. Met een 7 op je eindlijst havo (taalniveau B2) is dat geen enkel probleem. De opleiding helpt je er graag bij. Toonen: “Onze afdeling International Talents is druk bezig een Summer School op te zetten voor buitenlandse studenten. Daar kunnen ze kennismaken met Duitse gewoontes en zich voorbereiden op een Duitse taaltest DAF, Deutsch als Fremdsprache; dat is de enige voorwaarde die onze opleiding stelt om toegelaten te worden”.

Deeltijd master
Student Mechatronica Stefan Papenborg, geboren en getogen in Doetinchem, studeert hier voor het eerste jaar. Martin Stor van het ACT wees hem op deze mogelijkheid. Hij is laaiend enthousiast omdat hij zijn master in deeltijd kan doen. “Ik werk als constructeur bij Staalkat in Aalten en ga een dag in de week naar de opleiding. Zo doe ik in tweeënhalf jaar (vijf semesters) de master, die voltijds anderhalf jaar duurt. Erg fijn dat het zo kan; aan de TU in Enschede had ik een pre-master moeten of een verdiepende minor. Dat kost weer een jaar extra. Hier kon ik meteen aan de slag. Het studieprogramma is er op ingericht; twee dagen fulltime colleges, de rest van de tijd zelfstudie of, zoals in mijn geval, een baan.”
En hoe ging het met de taaltest? “Ik had op de mavo en het Graafschap College Duits gekozen; dat vond ik logisch, want Duitsland is dichterbij dan Amsterdam toch? Daarna kon ik me hier voorbereiden op de test. Dat ging me goed af. Wat scheelt, is dat ik een Duitse vriendin heb; dan leer je de taal spelenderwijs. Maar dat kun je ook doen door gewoon met de Duitse studenten om te gaan en door deel te nemen aan de Summer School.”

Prima opleiding
Zijn studiegenoot Henrik Nijsen heeft Nederlandse ouders maar is geboren in Bremerhaven. Duits is dus zijn tweede taal. Hij heeft in Venlo het hbo gedaan en is goed te spreken over de Hochschule in Bocholt. “Je krijgt hier meestal les van hoogleraren, die zijn hoger opgeleid dan docenten aan Nederlandse hogescholen. Didactisch zijn ze ook goed. Het is verder heel prettig dat het studieprogramma strak is georganiseerd. Duidelijke roosters zonder tussenuren, geen gezoek of navragen. Dat is in Nederland minder goed geregeld. Ook heb je hier de regie op je tentamendata. Je mag het drie keer proberen en je kunt tot een week voor de tentamendatum nog afzeggen. Door het jaar heen zijn er twee lange collegevrije periodes: tweeënhalve maand in de zomer en anderhalve maand vanaf februari. Je kunt dan extra cursussen doen, bijvoorbeeld om je voor te bereiden op het schrijven van je scriptie”.

Collegegeld
Een bijkomend, groot voordeel van studeren in Duitsland is het veel lagere collegegeld. “Wij betalen € 240 voor een jaar. In Nederland is dat minimaal acht keer zoveel. Toch kom je in aanmerking voor Nederlandse studiefinanciering”.
En hoe is de sfeer op school? Daar zijn beide studenten het over eens: “De sfeer is prima. Het is misschien ietsje formeler dan in Nederland. Daar loop je gewoon bij de docenten naar binnen. Hier maak je een afspraak, maar dat is zo gebeurd. Verder is Bocholt een fijne plaats. Niet de drukte van de Randstad, maar bepaald geen dorp. Er zijn mooie voorzieningen op het gebied van sport, veel winkels en gezellige kroegen. En met Nederland naast de deur studeer je toch maar mooi in het buitenland.”

Meer informatie? Mail met Walter Leemreize.
Of kijk op de site van de Westfälische Hochschule.

Op de foto: Prof. Dr. Horst Toonen tussen zijn studenten Stefan Papenborg (links) en Henrik Nijsen.